Kayseri

Erciyes kayak sezonuna hazır

10:10 31 Ekim 2015
Erciyes kayak sezonuna hazır

MUSA ÖZYÜREK - Yılda yaklaşık 2 milyon kişinin ziyaret ettiği, Türkiye'nin en önemli kış sporları ve turizm merkezlerinden Erciyes'te tüm hazırlıklar tamamlanarak pistler ve mekanik tesisler kışa hazır hale getirildi.

Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dağların yaşayan bir organizma olduğunu ve yıl boyunca hem dağ yüzeyinin hem de mekanik tesislerin yıpranıp tahribata uğrayabildiğini söyledi.

Pistlerin ve mekanik tesislerin en ince ayrıntısına kadar bakım ve kontrollerinin yapılarak yeni sezona hazırlandığını anlatan Cıngı, özellikle insanların taşındığı yüksek teknoloji barındıran mekanik tesisleri çok önemsediklerini vurguladı.

Kışın misafirlerin zor durumda kalmamaları için tamir bakım ekibinin bütün direklere tırmanarak tüm halatları, teleferikleri vidasından cıvatasına kadar kontrolden geçirdiğini, aşınan ve yıpranan parçalar olursa bunların değiştirildiğini anlatan Cıngı, şunları kaydetti:

"Erciyes, Türkiye'nin en bakımlı, dolayısıyla da en güvenli kayak merkezlerinden birisi. Sezonu açmadan önce mekanik tesisler ve pistlerde hiçbir detayı atlamadan en ince ayrıntısına kadar elden geçirip kontrollerini sağlıyoruz. Her yıl yerli ve yabancı misafirlerimiz olmak üzere ortalama 2 milyon kişiyi ağırlayan bir merkeziz. Güvenlik ve kaliteyi de en üst seviyede tutmaya çalışıyoruz. Pistler kaya düşmesi, sel gelmesi, yağmur suları gibi nedenlerden dolayı deforme oluyor. Bunların da bakımlarını yaparak kayak yapılabilecek hale getiriyoruz. Tipi alan yerlerde tipi filelerinin çekilmesi, bazı engebe veya eğim problemi olan yerlerde yeni eğimlerin oluşturulması gibi bir çok noktada pistlerimizi rehabilite ettik."

- Sezonu en erken açan kayak merkezi

Erciyes'e Türkiye'nin en büyük karlama ünitelerini kurduklarını ve bu sayede sezonu erken açıp geç kapatabildiklerini ifade eden Cıngı, "Türkiye'de son üç yıldır sezonu en erken açan kayak merkeziyiz. Bu yıl da kar yağmasını beklemeden hava sıcaklıkları eksi 4-5 dereceye düştüğü andan itibaren yapay kar makineleriyle pistlerde kar üreterek sezonu açacağız. Erciyes'te karın yağmasını değil, sıcaklığın düşmesini bekliyoruz. Bizim açımızdan karın yağıp yağmamasının çok fazla önemi yok. Bu yıl Develi kapıdaki Kültepe ve Kaniş tesislerinin de suni karlama inşaatlarını tamamladık. Yaklaşık 2 milyon metrekarelik pistlerde kar üretecek hale geldik. Dağ genelinde 150 kar üretme makinemiz var. Hepsi konumuna göre farklı özelliklere sahip. Hem Tekir Göleti'nden hem de Lifos Kafe'nin oradaki suni göletten karlama için su temin ediyoruz. Sezon öncesi bu göletlerin dolması için de çaba sarf ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Cıngı, geçen yıl kasım ayının ortalarında sezonu açıp sadece Türkiye'de değil Avrupa'da da en erken kayak yapılabilen merkez olduklarını belirterek, bu yıl hava sıcaklıklarının gece sıfırın altında 4-5 derecelere düştüğü andan itibaren kar üretmeye başlayarak pistleri dolduracaklarını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.