Kayseri

Arabulucular bin 285 uyuşmazlığı çözdü

11:12 25 Aralık 2015
Arabulucular bin 285 uyuşmazlığı çözdü

MUSA ÖZYÜREK - Bireysel hukuk uyuşmazlıklarının barışçıl bir şekilde daha hızlı çözülmesi için çalışma yürüten arabulucuların Haziran 2013'ten bu yana bin 285 uyuşmazlığı anlaşmayla çözdüğü bildirildi.

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Arabulucular Derneğinin açılışı için geldiği Kayseri'de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş davaları, bireysel iş uyuşmazlıkları, işçi-işveren uyuşmazlıkları, kiracı-kiralayan, alacak davası, tazminat davası, tüketici hukukuna ilişkin davalar, ticari davalarının arabuluculuğun konusunu oluşturduğunu söyledi.

Öztatar, Haziran 2013'ten itibaren arabuluculuk kanununun hukuki uyuşmazlıklarda alternatif çözüm yöntemi olarak değerlendirildiğini ve bunda çok önemli bir mesafe katettiklerini belirterek, arabuluculuk sistemindeki amacın yargının iş yükünü hafifletmek olduğunu ifade etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 6 aylık eylem planı içerisinde iş uyuşmazlıklarının zorunlu olarak önce arabulucular sistemine gireceğini dile getiren Öztatar, şunları kaydetti:

"Türkiye genelinde 28 derneğimiz oldu. İller bazında baktığımızda 832 arkadaşımız bu derneklere üye olarak fiilen çalışıyor. Arabuluculuk eğitimi alan kişi sayısı 6 bin 500’lere ulaştı ve yakın zamanda arabulucuların sayısı da daha hızlı bir şekilde artacak. Türkiye'de hukuki uyuşmazlıkların yüzde 80'ine yakınını bireysel iş uyuşmazlıkları, işçi-işveren arasındaki uyuşmazlıklar oluşturuyor. Bugüne kadar bin 310 uyuşmazlık arabuluculara geldi, bu uyuşmazlıkların yüzde 98'i başarıyla çözüldü. Burada bin 285 uyuşmazlık anlaşmayla çözüldü, sadece 25 uyuşmazlıkta anlaşmazlık oldu. Bu rakamlar, toplumun uzlaşmaya çok yakın olduğunu gösteriyor. Yeter ki rahat bir ortamda insanlar bir araya gelsinler iletişim kurarak sorunlarına, ne beklediklerine, uyuşmazlıktan ne elde elde ettiklerinde mutlu olacaklarına karar versinler. Biz bunu sağlamaya çalışıyoruz."

Arabulucuların insanlar arasındaki husumetleri de bitirdiğine dikkati çeken Öztatar, bu sistemi Türkiye'de daha yaygın şekilde uygulamaya çalıştıklarını, bunun için de dernek sayısını artırma gayretinde olduklarını vurguladı.

- Zaman ve maddi anlamda daha avantajlı

Bir işçinin mahkeme yoluyla açtığı davanın uzun zaman alabilmesine karşın arabuluculuk yönteminin çok daha kısa sürede sonuç verebildiğine dikkati çeken Öztatar, şöyle devam etti:

"İş uyuşmazlıklarında açılan dava 2-3 yıl içinde sonuçlanıp işçi alacağına kavuşurken, arabuluculuk sürecinde 1 ile 10 gün arasında uyuşmazlıklar çözülerek alacağa kavuşulabiliyor. Bu hem işçi hem de işveren açısından çok önemli bir kolaylık. Sonuçta 2-3 yıl süren bir yargılama süreci var, dava kaybedildiğinde yargılama giderleri, harçlardan çok ciddi bir para ödemek zorunda kalınıyor. Oysa arabuluculuk sisteminde, daha ucuz, daha ekonomik ve sorunu da kısa vadede hallederek ve herkes bir şekilde helalleşerek sorunu çözmüş oluyor. Bir davadan dolayı işçinin ortalama devlete maliyeti 6 bin lirayı buluyor. Oysa arabuluculuk sistemiyle bu işi yaklaşık 250-300 liraya çözebiliyoruz. En az 20'de bir, 10’da bir daha ekonomik bir biçimde sorunları çözüme kavuşturabiliyoruz."

- Mahkemelerde arabulucuları ilgilendiren 2,5 milyon dava var

Uyuşmazlıklarda mahkemeye gidilmeden önce arabuluculara başvurulması konusunda zorunluluk oluşturulacağını belirten Öztatar, zorunluluk anlamında taslak hazırlandığını eylem planı içerisinde kanunlaşmasının ön görüldüğünü vurguladı.

Öztatar, arabuluculuğun adalete hızlı erişim sağladığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hızlı bir şekilde adalete erişmek isteyenlerin önce gelip arabuluculuk yoluyla sorunlarını çözmeleri kendi lehlerinedir. Mahkemelerde arabulucuları ilgilendiren 2,5 milyona yakın dava var. Bu yıl içerisinde yaklaşık 400 bine yakın dosyanın arabuluculuk sistemine geçmesini ön görüyoruz. 2016 yılında ise 1 milyona yakın dosyanın arabuluculuk sistemine girerek yargıdaki iş yükünü en aza indirmeyi amaçlıyoruz."

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.