Kayseri

KAYSO Başkanı Boydak:

15:32 29 Aralık 2015
KAYSO Başkanı Boydak:

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, "Bizim beklentimiz, Türkiye’nin orta ve uzun vadede yapacağı reformlarla yoluna devam ediyor olmasıdır. Bu iradeyi de görmekteyiz" dedi.

Boydak, KAYSO Konferans Salonu'nda yapılan aralık ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, 2015 yılının kolay geçmediğini belirtti.

Yılın özellikle son altı ayında çok ciddi çalkantılar yaşanmasına rağmen ekonominin yine de büyüme trendinde yoluna devam ettiğini vurgulayan Boydak, "Yıl sonu itibarıyla zannediyorum yüzde 3-3,5 gibi bir büyümeyle Türkiye yoluna devam etmiş olacak. Yeterli değil ama o kadar çalkantı içerisinde 'buna da şükür' diyoruz. Aralık ayının hemen başında hükümetin ilk 100 günlük icraatları açıklandı. Bazı icraatların hızla yapılmakta olduğunu gördük, teşekkür ediyoruz. Bizim beklentimiz, Türkiye’nin orta ve uzun vadede yapacağı reformlarla yoluna devam ediyor olmasıdır. Bu iradeyi de görmekteyiz” diye konuştu. 

Boydak, bölgedeki karışıklıkların biraz daha sükunetle devam etmesinin herkesin yararına olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"2016 Ocak ayında Suriye barış görüşmelerinin başlayacak olması, ateşkesin gündeme gelmiş olması, önemli bir gelişme. Oralarda olumlu adımlar atılabilirse bölgemizin biraz daha istikrara kavuşma ihtimali çok yüksek. Irak ile olan ilişkilerde birtakım olumsuzluklar oldu ama son birkaç gündür yapılan diplomasi trafiği sayesinde ılımlı bir seyir görmekteyiz. Bölgede Türkiye’nin barışçıl anlayışını takdir etmemek mümkün değil. Yine İsrail ile olan ilişkilerde olumlu bir ivme yakalandığını görmekteyiz. Bu bölgemiz açısından önemli bir gelişme."

Gelecek yıl için şartların Türkiye’nin daha da lehine geliştiğini ifade eden Boydak, Türkiye’nin en önemli girdisi olan enerji ham maddelerinin fiyatlarının oldukça gerilediğini, 2016 yılında da çok yükseleceği yönünde bir beklenti olmadığını kaydetti.

Finansal yönden 2016’nın dünya açısından kolay bir yıl olmayacağını ancak birtakım toparlanma işaretlerinin olduğunu dile getiren Boydak, Asya Yatırım Bankası’nın kuruluyor olması ve Avrupa’da beklenen hareketliliğinin yavaş yavaş başlamasından Türkiye’nin de payına düşeni alacağını söyledi.

Merkez Bankasının cesur bir davranış sergileyerek faiz artışına gitmediğini belirten Boydak, bunun da piyasalar açısından önemli bir gelişme olduğunu, ileride yaşanacak gelişmelere göre faizlerde artış olabileceğini ancak burada önemli olanın ülkenin kalkınması, büyüme rakamlarının yüzde 4’ün altına düşmemesi ve hane halkının gelirlerinin artırılması olduğunu ifade etti.

Boydak, Anadolu’da kalkınma hamlesinin devam edeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ancak 'bu kalkınma kendi kendine olacak' dersek yanılırız. Anadolu’nun büyük şehirlerle kolektif olarak yoluna devam etmesi lazım. Anadolu bir potansiyel. Anadolu’nun son zamanlarda bir uyanışı söz konusu. Anadolu’dan yıldız şirketler çıkarmaya başladık. 2003-2008 dönemindeki hızlı büyümeden biz de payımızı aldık. Eskiden Anadolu küçük işlerle uğraşırdı ama şimdi devlerin olduğu arenalarda faaliyet gösteriyor. Birçok firmamız uluslararası alanda boy göstermeye başladı. İnşallah aynı şekilde yolumuza devam edeceğiz. Burada şu da var, Anadolu’dan yıldız kentler çıkarmamız lazım. Bu kentlerimizde başarı hikayeleri yazmamız ve ölçekleri büyütmemiz gerekiyor. Bunları yaptığımız zaman Türkiye temel sorunlarını çözmüş olur."

Asgari ücret konusuna da değinen Boydak, gelecek ilave yüklerin kamu ve işveren arasında adaletli bir şekilde paylaşılmasının yerinde olacağını belirterek, bu konuda iyi bir çözüm bulunmaması halinde 2016’nın ilk yarısında olumsuz tablolarla karşılaşmanın söz konusu olabileceğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.