Kayseri

"Böbrek taşına karşı kışın da su içmeye devam"

10:05 20 Ocak 2016
"Böbrek taşına karşı kışın da su içmeye devam"

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Abdullah Demirtaş, böbrek taşı düşürenlerin, rahatsızlığın tekrarlama olasılığına karşı sadece yaz aylarında değil kış aylarında da bol su içmeyi sürdürmesi gerektiğini belirtti.

Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada, üriner sistem taş hastalıklarında koruyucu tedavinin, kişinin sahip olduğu risk faktörlerine ve taşın cinsine bağlı olmadan tüm hastalarda uygulanması gerektiğini kaydetti.

Böbrek taşı hastalarında 10-20 yıllık takiplerde yüzde 25-75 oranında hastalığın tekrar ettiği bulgusuna dikkati çeken Demirtaş, "Bu konservatif tedavinin esasını, yaşam tarzı önerileri, diyet ve sıvı alımı oluşturmaktadır. Sıvı alımı ile taş oluşumunun azaldığı bilinmektedir. Yeterli sıvı alımıyla yeniden taş oluşumu yüzde 61 oranında azalmaktadır” ifadelerini kullandı.

Demirtaş, bu rahatsızlığa karşı günlük 3 litre su tüketilmesi, çay, kahve ve asitli içeceklerden uzak durulması gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Böbrek su ile çalışan bir makine gibidir, yeterli su alındığında vücuda maksimum fayda ile toksinleri uzaklaştırırken taş oluşunu sağlayan maddeleri de seyreltip kolayca atılmasını sağlar. Sıvı (su) alımı gün içine yayılmalıdır. Pratik olarak uyanık olunan zamanda saatte bir su bardağı su tüketilmesi uygun olur. Özelikle ağır egzersizlerden sonra yemeklerden sonra sıcak hava ve ortamlarda sıvı alımına özellikle dikkat etmek ve ekstra kaybı günlük miktara ilave etmek gerekir. Böbrek taşı düşüren hastaların tekrarlama olasılığına karşı sadece yaz aylarında değil kış aylarında da bol su içmeye devam etmesi gerekir."

Kış aylarında üşütme ile ortaya çıkan kas ağrılarının "renal kolik" adı verilen üriner sistem taş hastalıklarına bağlı gelişen ağrıyla karışabileceğine işaret eden Doç. Dr. Abdullah Demirtaş, taş ağrılarının genelde "böğür" bölgesinde olduğunu, kasıklara, bazen de karın bölgesine doğru yayılabildiğini anlattı.

Demirtaş, rahatsızlığın tekrarlama olasılığına karşı ayrıca tuz kısıtlaması, hayvansal kaynaklı protein miktarının azaltılması ve obeziteden kaçınılması gerektiğini belirterek, "Diyette sıkı kalsiyum kısıtlaması kemiklerden kalsiyum çözünmesine neden olur ve bu da kemik erimesine yol açar. Süt kaynaklı kalsiyum yerine süt dışı kalsiyum kaynakları kullanılabilir. Üriner sistem taş hastalığı olanların en azından yılda bir kez bir üroloji uzmanına kontrol olmalıdır. Şu unutulmamalı ki böbrekler su ister, böbreklerinizi susuz bırakmayın" önerisinde bulundu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.