Kayseri

Kayseri'de "Çanakkale Çadırı"na yoğun ilgi

15:39 20 Mart 2016
Kayseri'de "Çanakkale Çadırı"na yoğun ilgi

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla kurulan "Çanakkale Çadırı" yoğun ilgi görüyor.

Eğitim Faaliyetleri Genç KAYMEK Gençlik Merkezleri idari sorumlusu İsa Saatçioğlu, AA muhabirine, 24 stanttan oluşan çadırda, Çanakkale Savaşı'na katılan askerlerin üniformasından kullandıkları silah, tüfek, mataraya ve düşman askerlerinin teçhizatına kadar yüzlerce materyalin sergilendiğini söyledi.

Bunların tamamının orijinal savaş malzemelerinden oluştuğunu anlatan Saatçioğlu, "Çanakkale Zaferi'ni anmaktan ziyade anlamak üzere kurduğumuz bu çadırda, ziyaretçilerimizin Çanakkale ruhunu en iyi şekilde yaşayabileceklerine inanıyoruz." dedi.

- Günde 6 bin kişi ziyaret ediyor

Saatçioğlu, serginin vatandaşlardan çok büyük ilgi gördüğünü, kendilerinin de bu kadarını beklemediğini dile getirdi.

Sergiye gösterilen ilgiden çok memnun olduklarını belirten Saatçioğlu, "Sabah 8.00'de başlayan yoğunluk, 20.00'ye kadar devam ediyor. Çadır, günlük ortalama 6 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor. Bu gurur verici. Ziyaretçi akını oluşması Çanakkale ruhunu yeniden yaşamamızı sağlıyor. Sergilenen malzemelere Çanakkale ruhunu kazandıramadığınız zaman buradaki eserler metal ve kağıt parçası olmaktan öteye geçemiyor maalesef. Sergilenen her parçada bir şehidin hikayesi var." diye konuştu.

Her standın başında döneme ait asker kıyafeti giyen görevlilerin bulunduğunu bildiren Saatçioğlu, bu kişilerin, vatandaşlara sergilenen malzemenin özelliği, kullanım amacıyla ilgili ayrıntılı bilgi verdiğini kaydetti.

Ziyaretçilerin büyük dikkatle eserleri inceleyip, hikayelerini dinlediğini vurgulayan Saatçioğlu, şöyle devam etti:

"İngilizlerin savaş uçaklarından attıkları ve 'topuk patlatan mayın' olarak bilinen savaş hilesi, en çok ilgiyi çeken materyaller arasında yer alıyor. Dünya savaş hukukuna göre yasak olan bu malzemeyi askerlerimizin geçiş güzergahına atmışlar ve askerlerimizin kangren olup ayaklarının kopmasına yol açmışlar. Serginin bu bölümü, 'Memleketi dişimiz, tırnağımızla kazandık' anlayışını en iyi yansıtan bölüm olması nedeniyle en çok ilgiyi de çekiyor. Bu bölümde, yaşananları anlatınca duygulanan, gözyaşlarını tutamayan ziyaretçilerimiz oluyor. Onlarla biz de farklı duygular içine giriyoruz."

Çanakkale Savaşı'nda siperler arası mesafenin 8 metreye kadar düştüğünün bilindiğini ifade eden Saatçioğlu, sergide birisi Türk, diğeri düşman askerini temsil eden iki maket ve siper bulunduğunu anlattı. Saatçioğlu, bu maketlerle siperler arasındaki gerçek mesafeyi göstermek istediklerini söyledi.

Saatçioğlu, serginin 24 Mart'a kadar gezilebileceğini, sonraki günlerde ilçelerde açılacağını belirtti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.