Kayseri

Mimar Sinan'ın memleketindeki mirası: Kurşunlu Cami

11:23 09 Nisan 2016
Mimar Sinan'ın memleketindeki mirası: Kurşunlu Cami

ESMA KÜÇÜKŞAHİN - Bir ömre unutulmayacak eserler sığdıran Mimar Sinan'ın memleketi Kayseri'de ayakta kalan tek eseri Kurşunlu Cami, büyük mimarın kentteki mirası olduğu için farklı bir önem barındırıyor.

Özellikle yaz mevsiminde geniş avlusunda kentin yaşlılarının bir araya geldiği, namaz vaktini sohbet ederek geçirdiği Kurşunlu Cami, Ağırnas ilçesinde doğan ve çocukluğunu burada geçiren Mimar Sinan'ın memleketine yaptırdığı iki camiden birisi.

Çevre ve Kültür Değerlerini Korumu ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Kayseri Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 22 yaşına kadar Ağırnas'ta yaşadığı bilinen büyük usta Mimar Sinan'ın eserlerinin ağırlıklı olarak İstanbul'da yer aldığını belirtti.

Mimar Sinan'ın Osmanlı İmparatorluğu'nda üç padişah döneminde 50 yıl boyunca hizmet ettiğini ve sayısız eser inşa ettiğini anlatan Özsoy, büyük mimarın gücünün, ihtişamının ve bilgisinin İstanbul'daki eserlerde görülebildiğini ifade etti.

Özsoy, Mimar Sinan'ın memleketi Kayseri'ye de eserler yaptırdığını belirterek, şöyle konuştu:

"Mimar Sinan, Selçuklu'nun daha fazla eserinin bulunduğu Erzurum, Konya ve memleketi Kayseri'de belki de Selçuklu'nun eserlerini gölgede bırakmamak için saygı gösterircesine daha az eser bırakmıştır. Kaynaklardan Sinan'ın Kayseri merkeze 3 eser yaptırdığını öğreniyoruz. Hacı Ahmet Paşa Cami halk arasında Kurşunlu Cami olarak bilinir ve günümüze ulaşmıştır. Diğer eseri Osman Paşa Cami'nin valilik ile saat kulesi arasında yer aldığını biliyoruz. Meydan genişletme çalışmalarında zaten bir kısmı harabe olan bu cami yıkılmış. Sinan'ın memleketi Kayseri'ye Hüseyin Bey Hamamı adında bir de hamam yaptırdığını biliyoruz ancak bu eser de günümüze ulaşamamıştır. Doğduğu belde Ağırnas'ta ise üç çeşmesi var. Tarihçiler, İbrahim Hakkı Konyalı ve İbrahim Hakkı Uzunçarşılı eserlerinde bunlardan söz ediyor. Karaöz çeşmesi, Sinan Pınarı ve Ağı Pınarı. Tabi ki imparatorluk 3 kıtaya hakimken Sinan gelip bu camilerin, çeşmelerin yapımında kendi çalışmamış. Kendisi baş mimar olduğu için Sinan okulunun öğrencileri, mimarları gelip yapmışlar, Mimar Sinan da bunların projelerini, planlarını gözden geçirmiş, onay vermiş."

Klasik dönem Osmanlı mimarisinin Kayseri'deki özgün eserlerinden olan ve 1576 yılında yaptırıldığı belirlenen, tek kubbeli, tek minareli, son cemaat mahalli çift revaklı bir caminin Ahmed Paşa tarafından inşa ettirildiği, giriş kapısı üzerindeki kitabeden anlaşılıyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.