Kayseri

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a destek

13:40 03 Mayıs 2016
TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a destek

Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları Platformu Başkanı Ahmet Taş, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yeni anayasa konusundaki görüşlerini ifade etmesini en doğal hakkı olarak gördüklerini ve desteklediklerini belirtti.

Taş, yaptığı yazılı açıklamada, 1923’te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin ilk anayasasında, "Devletin resmi dili İslam’dır" maddesinin yer aldığını ve bu maddenin 1928 yılına kadar yürürlükte kaldığını hatırlattı.

Bu tarihte, halka sormadan, referandum yapmadan alınan, millet vicdanına, hukuka dayanmayan bir kararla "Devletin dini İslam'dır" maddesinin anayasadan çıkarıldığına dikkati çeken Taş, "O günden bugüne kadar hukuk dışı bu dayatma devam ediyor. Şu anki durumda Türkiye nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Müslümanların dini ihtiyaçlarına cevap vermek için Diyanet İşleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK, Hristiyanların dini ihtiyaçları için Patriklik, Museviler için de Hahambaşılık faaliyet gösteriyor. Tüm bu kurumlar vatandaşın dini hayatına ait ihtiyaçlara cevap vermeye çalışırken TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın davet edildiği bir programda 'Yeni anayasa dindar bir anayasa olmalı' görüşünü bildirmesi muhalefet partilerinin bir kısmında ve muhalif basında karşı tepkilere sebep oldu" ifadelerini kullandı.

Taş, devletin tüm dinlere eşit mesafede ve dini hayatı kolaylaştırıcı olarak yorumlanması gereken anayasadaki laiklik anlayışını, bugüne kadar İslam karşıtlığı olarak yorumlayıp, sahip oldukları devlet yetkilerini Müslüman vatandaşlara ve İslami ibadete baskı olarak kullanmayı alışkanlık haline getiren bu çevrelerin, Kahraman için yıpratma ve itibarsızlaştırma kampanyası başlattıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Halbuki Meclis Başkanı İsmail Kahraman, yaptığı konuşmada 'Yeni hazırlanacak anayasa, vatandaşın inanç ve ibadetine saygılı bir anayasa olmalı' diye şahsi görüşünü beyan ederek düşünce ve kanaat hürriyetini kullanmıştır. Bu da meclis başkanı, milletvekili ve vatandaş olarak en doğal hakkıdır. Bu davranışı için asla kınanamaz, yargılanamaz ve suçlanamaz. Muhaliflerin meclis başkanına saldırısı olsa olsa düşünce ve kanaat hürriyetini ve demokratlığı kabullenememek olarak yorumlanabilir. Bu davranışlarının yasal, toplum vicdanı ve kamuoyunda kabul edilebilecek hiçbir yönü yoktur. Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları Platformu olarak, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yeni anayasa konusundaki görüşlerini ifade etmesini en doğal hakkı olarak görüyor ve destekliyoruz. Bu hakkı kullandığı için ona yapılan saldırıları hukuksuz, haksız, topum vicdanında karşılık bulmayan saldırılar olarak görüyor ve bu kişileri hukuka, demokratlığa ve aklıselime davet ediyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.