Kayseri

Osmanlı gelenekleri "Ramazan Sokağı"nda

12:19 06 Haziran 2016
Osmanlı gelenekleri "Ramazan Sokağı"nda

MUSA ÖZYÜREK - Kayseri Büyükşehir Belediyesince bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Ramazan Sokağı etkinliği, Osmanlı döneminde yaşatılan ve unutulmaya yüz tutmuş geleneklerin canlı tutulmasını sağlıyor.

Osmanlı dönemine ait kıyafetler giyerek o döneme ait şerbet ve macunları satanlar, tezhip, hattatlık ile cam sanatlarını sergileyenler, davulcular, çığırtkanlar ile seyirlik oyunların yer aldığı Ramazan Sokağı, ziyaretçilerini 700 yıl öncesine götürüyor.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan Sokağı etkinliğini ilk kez geçen yıl "İlgi görür mü?" endişesiyle düzenlediklerini söyledi.

Vatandaşların geçen sene iftardan sonra Ramazan Sokağı'nı doldurduğunu, gösterilen ilginin kendilerini memnun ettiğini ifade eden Çelik, bu yıl daha profesyonelce ve kapsamlı bir çalışma yaptıklarını, etkinlik alanını üç kat artırdıklarını belirtti.

-"Ramazan eğlence ayı değildir"

Ramazanın eğlence anlayışıyla birlikte anılmasını sokakla yıkmaya çalıştıklarını vurgulayan Çelik, şu değerlendirmede bulundu:

"Ramazan eğlence ayı değildir. Bizim sokağımızda huzur, bereket, kültür ve en önemlisi de maneviyat var. Geçmişteki güzellikleri hatırlamak var. Sokak içinde KAYMEK kurslarında öğrencilerin yaptıkları ürünleri sergileyecek ve satabilecek bölümler, kitapçılar için satış, tanıtım ve imza günleri düzenleyebilecekleri alanlar oluşturduk. Bunların yanı sıra günümüzde unutulmaya yüz tutulmuş Osmanlı dönemine ait sanatların icra edilebildiği alanlar yaptık. Yine farklı yörelere ve Osmanlı dönemine ait içecek ve yiyeceklerin satılabildiği mekanlar oluşturduk. Sokağımızı ziyaret eden vatandaşlar farklı bir gün geçirmenin mutluluğunu yaşıyor."

- Sokak üç bölümden oluşuyor

Ramazan Sokağı'nı kargaşa yaşanmaması, insanların istediğini istediği yerde bulabilmesi ve ferah bir ortamda dolaşabilmesi üç bölüme ayırdıklarını aktaran Çelik, satış ve sergilemelerin yapıldığı yerin ana bölümü oluşturduğunu, diğer iki bölümde de çocuklar ve yetişkinler için etkinlik alanları bulunduğunu belirtti.

Ana etkinlik alanında teravih namazı bitinceye kadar çocuklara yönelik eğitici, öğretici, düşündürücü, eğlendirici tiyatro oyunları, skeçler, illüzyon gösterileri, Hacivat-Karagöz, gölge oyunları gibi her gün farklı ve keyifli etkinlikler gerçekleştirildiğini anlatan Çelik, şöyle dedi:

"Teravih namazının bitmesinin ardından yetişkinler için Kur'an-ı Kerim, ilahi, tasavvuf musikisi dinletileri, sohbetler gibi etkinler oluyor. Buraya gelen hem çocuklar hem de yetişkinler ramazanın ruhuna uygun bir gün geçirmenin ayrıcalığını yaşıyor. Ayrıca aileler etkinlikleri takip ederken veya sokak içinde gezerken çocuklarını oluşturduğumuz güvenlikli oyun alanına bırakabiliyor. İşleri bittikten sonra gelip çocuklarını bizden alıyor."

Ramazan Sokağı'nın girişine kurdukları devasa bir "Osmanlı Çadırı"nın sokağın buluşma noktası olduğunu aktaran Çelik, vatandaşların burada aileleri, eşleri, dostlarıyla huzurlu bir şekilde çay içip sohbet edebilmenin ayrıcalığını yaşadığını söyledi.

Çelik, Ramazan Sokağı'nı ziyaret eden vatandaşların geç saatte evlerine rahat şekilde dönebilmeleri için tramvay ve otobüs saat ile seferlerinde de düzenleme yaptıklarını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.