Kayseri

Sultan Sazlığı'nda su seviyesi son 20 yılın zirvesinde

11:45 21 Haziran 2016
Sultan Sazlığı'nda su seviyesi son 20 yılın zirvesinde

MUSTAFA ÖNAL - Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Sultan Sazlığı Milli Parkı'nda su seviyesi, yağışlar ve kurulan modern sistemlerin katkısıyla son 20 yılın zirvesine çıktı.

Kayseri'nin Yahyalı, Develi ve Yeşilhisar ilçeleri arasında bulunan, barındırdığı göçmen türler nedeniyle "kuş cenneti" olarak nitelendirilen Sultan Sazlığı Milli Parkı'nda sulak alanın artmasıyla, kuşlar ve diğer canlıların yaşadığı bölge daha da genişledi.

Kentte 2006'da "milli park alanı" ilan edilen ve 2009'da kuruma aşamasına gelen sazlık, basınçlı sulama sistemi sayesinde 12 ay boyunca göçmen kuşların konakladığı bir bölge haline geldi.

Su seviyesinin yükselmesiyle bu yıl yaklaşık 250 kuş türünün görüldüğü Sultan Sazlığı, binlerce flamingoya da ev sahipliği yaptı.

Orman ve Su İşleri Kayseri Şube Müdürü Murat Akgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki yıllarda su seviyesinin düşmesiyle tamamen kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan, hayvanların yaşam alanının zarar gördüğü sazlığın bu sene çok canlandığını söyledi.

Türkiye'nin, hatta dünyanın en önemli sulak alanlarından Sultan Sazlığı Milli Parkı'nın muhteşem manzaralarının insanları kendisine hayran bıraktığını ifade eden Akgün, sulak alanda yapılan çalışmaların sonucunu almanın sevincini yaşadıklarını anlattı.

Sultan Sazlığı'nda kuş sayısının on binlere çıktığını belirten Akgün, "Adeta suni teneffüsü andıran müdahalelerle sazlık eski ihtişamlı günlerine döndü." dedi.

Zamantı Derivasyon Tüneli'nin faaliyete geçmesi, Erciyes Dağı'nın eteklerinden gelen fazla suyun basınçlı sistem kullanılarak havzaya verilmesi ve yağışlarla bölgedeki su seviyesinin yükseldiğini anlatan Akgün, şunları kaydetti:

"Su, şu anda 110 kilometrekareyi kaplıyor. Bu son 20 yılın en büyük oranı. Eski görüntülerinde koca bir çölü andıran, üzerinde sadece yangınların kol gezdiği çatlamış topraklarda şimdi balıklar yüzüyor, kuş cıvıltıları kurbağa seslerine karışıyor. Su seviyesiyle birlikte kuş sayısı, memeli ve sucul canlıların tür ve sayısı da arttı. Bir dönem tamamen kuruyan ve tahrip olan ekosistem kendisini onarmayı başardı."

- Yatırımlar sürüyor

Son dönemde Sultan Sazlığı Mili Parkı'na ciddi yatırımlar yapıldığına dikkati çeken Akgün, ziyaretçi tanıtım merkezleri, kuş müzesi, kamera sistemleri, piknik ve mesire alanları, yürüyüş patikaları, kuş gözlem kule ve kulübeleri yapılarak hizmete sunulduğunu dile getirdi.

Yatırımların sürdüğünü vurgulayan Akgün, şunları kaydetti:

"Sultan Sazlığı'nın değerleriyle korunarak cazibe merkezi haline getirilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Alanda başlayan hareketlilik sadece doğal hayatı değil aynı zamanda yerel halkın en büyük geçim kaynaklarından birisi olan saz kesim işini de yeniden canlandırmış, alana gelen ziyaretçi sayısı hızla artmış, yöre halkına ek geçim kaynakları sağlamıştır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.