Kayseri

Esed rejiminin kimyasal silah saldırılarına tepkiler

15:40 07 Nisan 2017
Esed rejiminin kimyasal silah saldırılarına tepkiler

Suriye'de Beşşar Esed rejiminin İdlib'in güneyindeki Han Şeyhun beldesine düzenlediği kimyasal silah saldırısında yaşamını yitirenler için Kayseri ve Yozgat'ta gıyabi cenaze namazı kılındı.

Kayseri'de, cuma namazı çıkışı Hunat Camisi'nde bir araya gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar, İdlib'deki saldırıda yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Kayseri Müftüsü Şahin Güven'in kıldırdığı namazın ardından dua edildi.

Memur-Sen İl Temsilcisi Aydın Kalkan, burada yaptığı açıklamada, 4 Nisan'da İdlib'de Esed'in ölüm makineleri tarafından kimyasal silahlarla çoğu çocuk çok sayıda insanın katledildiğini söyledi.

İdlib'de yapılan saldırının ilk olmadığını, engellenmediği takdirde devamının geleceğini savunan Kalkan, "Hama'da, Halepçe'de, Halep'te yaptıklarını İdlib'de tekrar ettiler. İnsanlık Baas rejiminin vahşetini boş gözlerle izledikçe İran, Rusya ve Esed soykırımı da aşan vahşetlerine devam ediyor. Üç maymunu oynayan uluslararası toplumdan güç alarak vahşet galerisini büyütüyorlar. Esed'in yaşaması için kardelenleri kanla suluyorlar." dedi.

Son kimyasal katliamdan da öncekilerden de Suriye rejiminin sorumlu olduğunu vurgulayan Kalkan, "İnsanlık, vahşete karşı birleşip hem Rusya'yı ve İran'ı hem de Esed'i veto etmelidir." ifadelerini kullandı.

- Yozgat

Yozgat'ta da cuma namazı sonrası Cumhuriyet Meydanı'nda toplananlar, gıyabi cenaze namazı kıldı.

Namazın ardından sık sık tekbir getiren kalabalık, "Suriye'ye özgürlük direnişle gelecek", "Katil Rusya Suriye'den defol", "Katil Amerika Suriye'den defol" sloganları attı.

- Kırşehir

Kırşehir Ahi Sivil Akıl Platformu ile Memur-Sen Kırşehir İl Başkanlığı ortak açıklama yaparak kimyasal silahla yapılan saldırıyı kınadı.

Memur-Sen il binasında düzenlenen toplantıda açıklamayı okuyan Memur-Sen İl Başkanı Oktay Cebeci, dünyada acıların sıradanlaştığı, katliamların normalleştiği, vicdanların siyasi hesapların arasında kaybolup gittiği günlerden geçildiğini belirtti.

Suriye'de 2011 yılından bu yana acıdan, gözyaşından, ölümden, kederden, işkenceden, silahtan, nefretten ve fitneden başka bir gündem olmadığını ifade eden Cebeci, son yapılan saldırıda 100'ün üzerinde insanın vahşice katledildiğini anımsattı.

Ölenlerin hepsinin ayrı birer can, hayat, nefes ve ayrı bir hikaye olduğuna işaret eden Cebeci, şöyle konuştu:

"Daha nereli olduğunda, savaşın ne olduğundan habersiz çocukların çırpına çırpına can verdiği Suriye, insanlık düşmanı emperyalistlerin satranç tahtası ve silah üreticilerinin deneme sahasına dönmüş durumdadır. Dünyanın en büyük silah üreticileri ve sömürgeci güçleri olan Rusya, ABD, AB bir yandan katliamları doğrudan kendileri işlerken diğer yandan da bu gaddarlığı kendi kontrollerindeki bölgesel aktörler eliyle sürdürüyor. Suriyeli çocuklar, bazen kimyasallarla eriyerek, bazen alevlerde yanarak, bazen enkazlar altında kalarak ölümünün her türlüsünü tadarken, silahı veren, savaşı destekleyen katliamları ajanslarıyla duyuran kendi düzmece gözlem heyetlerini gönderen, zalimi destekleyen, mazlumu sömüren, fitneyi körükleyen emperyalistler vahşetin başlıca müsebbipleridir."

Cebeci, İdlib'de hayatını kaybeden yüzlerce Suriyeliye Allah'tan rahmet dileyerek insanlık dışı saldırıların bir an önce durdurulması gerektiğini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.