Kayseri

"Bilime yön veren 100 Türk"

14:17 15 Mayıs 2017
"Bilime yön veren 100 Türk"

Turkishtime Dergisi mayıs sayısında yayımlanan "Bilime yön veren 100 Türk" sıralamasında, Erciyes Üniversitesinden (ERÜ) iki bilim insanının yer aldığı bildirildi.

ERÜ'den yapılan açıklamaya göre, dünyada doğal bilimler alanında faaliyet gösteren Türk bilim adamlarının h-endeksine göre yaptığı araştırmaların değerlendirildiği çalışmada, h-endeksi en yüksek 100 Türk bilim insanına yer verildi.

Aralarında Nobel ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar’ın da bulunduğu listeye, ERÜ'den iki bilim adamı girme başarısı gösterdi.

ERÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa, "Yapay arı kolonosi", Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Soylak ise "Analitik kimya alanında eser elementlerin, değişik inorganik ortamlardan ayrılarak zenginleştirilmesi" çalışmalarıyla listede yer aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Turkishtime Yayın Yönetmeni Barış Soydan, dünyada Türk bilim adamlarının yaptığı bilimsel çalışmalarının değerlendirildiği araştırmada, doğal bilimlerde çalışan bilim insanlarının mercek altına alındığını, sosyal bilimlerin ise araştırma kapsamı dışında tutulduğunu kaydetti.

Soydan, şunları belirtti:

"Bilime yön veren 100 Türk araştırmasını hazırlarken, akademik dünyada bilim insanlarının etkinliğini ölçmede yaygın biçimde kullanılan h-endeksi'nden (h-ındex) yararlandık. H-endeksi, bilim insanlarının yaptığı araştırmaların aldığı atıf sayısını gösterir. Bilim insanı araştırmalarında ne kadar çığır açıyorsa, o kadar atıf alır. Dolayısıyla h-endeksi o kadar yüksektir. Örneğin Nobel Ödüllü bilim insanı Aziz Sancar'ın h-endeksi, bu araştırma hazırlandığı tarihte 93’tü. Bilime yön veren 100 Türk araştırması, h-endeksi en yüksek Türk bilim insanlarını kapsıyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.