Kayseri

İmece usulü yapılan mantı iftar sofralarının vazgeçilmezi

12:00 16 Haziran 2017
İmece usulü yapılan mantı iftar sofralarının vazgeçilmezi

MÜZAHİM ZAHİD TÜZÜN - Türk mutfağının en lezzetli yemeklerinden Kayseri mantısı, bereketin ve paylaşmanın ayı ramazanda hamarat kadınlar tarafından imece usulü yapılıyor.

Kayserili kadınlar, komşularında toplanıp bir kaşığa 40 tane sığması ile ünlenen Kayseri mantısını hazırlayarak iftar sofralarına taşıyor.

Un, tuz, su ve yumurta ile yoğurulan hamur bir süre beklemeye alındıktan sonra, oklavayla açılıp kare kare kesiliyor. Daha sonra kıyma, soğan ve baharatla harmanlanıp hazırlanan iç malzemesiyle doldurulan hamurlar, teker teker sıkılarak pişmeye hazır hale getiriliyor. Son olarak suda haşlanan mantı, isteğe göre servis ediliyor.

Esenyurt Mahallesi'nde yaşayan Çiğdem Mutuer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, imece usulü yaptıkları Kayseri mantısının iftar sofralarının olmazsa olmazlarından olduğunu söyledi.

Sadece pastırma ve sucuğun değil mantının da Kayseri'nin önde gelen lezzetleri arasında olduğunu vurgulayan Mutuer, şu ifadeleri kullandı:

"Kayseri'de geleneksel yemeklerimizin başında etli mantı gelir. Bir çok mantı çeşidimiz var ama en çok tercih edilen etli mantıdır. Sulu yemek olarak ana yemekten önce sunulabilir. Hatta başka bir yemeğe ihtiyaç duyulmadan ana yemek olarak da servis edilebilir. Çocukları büyütürken bile mantı tercih edilir. Kayseri mantısı inci tanesi, minik minik, tek tek ve dantel gibi işlenerek doldurulup yapıldığı için zaman alıyor. Bu yüzden komşular bir araya gelip ihtiyacı olan kişiye beraber yapar. Kayseri mantısı dondurucuda muhafaza edilebilir olduğundan fazlaca yapılıp saklanabilir. Kayseri mantısını sürekli tercih ettiğimiz için daima dondurucuda hazır bulundururuz. Böylece kolaylıkla istediğimiz zaman dondurucudan çıkarıp pişirebiliriz. Birbirimize yardım ederek hazırladığımız mantımızı böylece sofralarımıza sunmuş oluruz."

- "Kayseri mantısı iftar sofralarımızın olmazsa olmazıdır"

Kayseri mantısının ramazan sofralarında özel bir yeri olduğuna değinen Mutuer, "İftar sofralarımızın olmazsa olmazıdır. Tabi sadece ramazanda değil, diğer zamanlarda da mantıyı sıkça tercih ederiz." şeklinde konuştu.

Mahalle sakinlerinden 49 yaşındaki Belgin Eren de Kayseri mantısını fazlaca hazırlayarak dondurucuda muhafaza edip ramazan ayında pişirerek iftar sofralarında sunduklarını belirtti.

- "Kayseri mantısı sofraların baş tacıdır"

Hülya Ünal isimli 30 yaşındaki kadın ise mantı ihtiyacı olan kişinin daha önce arkadaşlarına bunu ilettiğini ifade ederek, "Daha önce birbirleriyle haberleşen komşular ihtiyacı olan kişinin evinde bir araya gelerek ona mantı yapmak için toplanır. Kimin ihtiyacı varsa onun için mantı yaparız. Vazgeçilmezimiz olan Kayseri mantısı sofraların baş tacıdır. Kayseri'nin etli mantısı meşhur olduğu için de genelde onu yaparız." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.