Kayseri

2 bin yıllık yeraltı şehri görenleri hayran bırakıyor

14:33 09 Nisan 2021
2 bin yıllık yeraltı şehri görenleri hayran bırakıyor

Kayseri’de 2 yıl önce keşfedilen ve pandemi nedeniyle temizlik ve aydınlatma çalışması yapılmayan yeraltı şehri turizme kazandırılmayı bekliyor.

Kayseri’de 2 yıl önce keşfedilen ve pandemi nedeniyle temizlik ve aydınlatma çalışması yapılmayan yeraltı şehri turizme kazandırılmayı bekliyor. Temizlik ve aydınlatma çalışmalarının yapılmasının planlandığı yer altı şehrindeki çalışmalara pandemi engel oldu. Keşfedilen bin 300 metre uzunluğundaki yeraltı şehrinin 30 girişi bulunmakta. Araştırma Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı Kayseri Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy ve beraberindeki heyet tarafından yürütüldü.

YERALTI ŞEHRİNİN ADI “AYMANLI”

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı Kayseri Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy, "Yeraltı şehirleri dikey ve yatay olarak ikiye ayrılır. Kapadokya'daki yer altı şehirleri geniş hacimli ve dikey yeraltı şehirleri iken Kayseri'dekiler ise, yatay olarak uzundur. Mahalle dışında yaptığımız ölçümlerin ardından mahalle içinde yaptığımız çalışmalarda 'Aymanlı' adını verdiğimiz yeraltı şehrine ulaştık. Ölçüm yaptığımızda çok heyecanlandık; çünkü ilk aks ölçüsü bin 300 metreydi. Daha yer altı şehrinin kollarının ve diğer iki aksını ölçtüğümüzde daha uzun yer altı şehrinden bahsetmek mümkün" diye konuştu.

PANDEMİ YAVAŞLATTI

Özsoy, yeraltı şehrinin çok sayıda girişinin bulunduğunu belirterek, "Yeraltı şehrinden 30'dan fazla güvenlik kapatma taşı var. Bu da bize 30 kapısının olduğunu gösteriyor. Hepsi çok sağlam olan kapatma kapıları son derece ağır ve büyük. Bölgenin definecilikten en az şekilde etkilenmesi de son derece dikkat çekici. Büyükbürüngüz yer altı şehri temizlik ve aydınlatma ile hizmete sunulabilir. Pandemi işlerin yavaşlamasına neden oldu. Ancak önümüzdeki dönemlerde Koramaz Vadisi ile Bürüngüz yeraltı şehri paket olarak değerlendirilebilir" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.