Kilis

Suriyeli çocuklar hem sağlıklarına hem ailelerine kavuştu

11:33 19 Aralık 2015
Suriyeli çocuklar hem sağlıklarına hem ailelerine kavuştu

İZZET MAZI - Suriye'deki hava saldırılarında ağır yaralanan ve tedavi için Türkiye'ye getirilen 10 yaşındaki Kutaybe Bedevi ve 11 yaşındaki Muhammet Salih, Türk doktorların çabaları ile önce sağlıklarına daha sonra da yakınlarına kavuştu.

Rus savaş uçakları tarafından yaklaşık 2 ay önce Halep kentinde düzenlenen saldırılarda ağır yaralanan Bedevi ve Salih, tedavi için Türkiye'ye getirildi. 

Kilis Devlet Hastanesi'ndeki hekimlerin yoğun çabası ile sağlık durumları her geçen gün iyiye giden iki çocuğun bir türlü mutlu olmadığını gören servis hemşireleri, durumu çocuk cerrahi uzmanı Mustafa Tuşat'a iletti.

Bedevi ve Salih ile görüşen Tuşat, çocukların ayrı düştükleri ailelerine özlem duyduğunu anlayınca yetkililerden yardım istedi. Suriyeli çocuklar, savaş ortamında aralarındaki iletişim koptuğu için kendilerini arayan aileleri ile bir araya getirilince hem iyileşmenin hem de yakınlarına kavuşmanın sevincini yaşadı. 

-"Çocukların boynu bükük kaldı"

Tuşat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bedevi ve Salih hastaneye geldiğinde durumlarının çok ağır olduğunu söyledi. 

Özellikle Bedevi'nin, makinaya bağlı olduğunu, yoğun kanaması ve sağ kolunda büyük bir yarası bulunduğunu anlatan Tuşat, şu bilgileri aktardı:

"Başarılı bir ameliyat geçirdik. Yaklaşık 20 gün kadar solunum cihazında tutmak zorunda kaldık. Kolay kendine gelemedi. 15 gün sonra uyandırdık servise aldık, beslenmeye, yürümeye başladı. Muhammet ise Türkiye'ye getirilmeden önce orada kötü şartlar altında ameliyat edilmiş ama çok iyi bir ameliyat olmamıştı. Hayati tehlikesi daha da fazlaydı. Aynı şekilde onu da ameliyata aldık. Başarılı bir ameliyat olmasına rağmen bir kolunu kurtaramadık. Bir süre makinada kaldıktan sonra uyandırıp daha sonra servisimize aldık."  

Çocukların, başarılı ameliyatların ardından sağlıklarına kavuşmasına rağmen bir türlü mutlu olmadığını, "boyunlarının bükük kaldığını" gözlemlediklerini aktaran Tuşat, ailelerine özlem duyan çocukların yakınlarına ulaşılabilmesi için Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği ve Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) yetkilileri ile temasa geçtiklerini belirtti.

Tuşat, "Yoğun bakım tedavisinin ardından beslenmeye ve yürümeye başlamalarına rağmen mutlu değillerdi çünkü aileleri yanlarında değildi. Yetkililer ile görüşerek Bedevi'nin ağabeyine Suriye'de, Salih'in annesine ise Şanlıurfa'da ulaşıldı. Yaptığımız girişimler sonucu Kutaybe ağabeyine, Muhammet ise annesine kavuştu" diye konuştu.

-Annesine sarılmanın mutluluğunu yaşadı

Yaralandığı hava saldırısında babasını kaybeden Muhammet Salih de annesine sarılmanın sevincini yaşadığını dile getirerek Kilis Devlet Hastanesi'ndeki doktorlarının kendisine çok iyi baktığını söyledi.

Salih, "Yaşanan olayda bir kolumu ve babamı kaybettim ama burada gerçek bir aile kazandım" dedi.

Anne Ayşe Salih de hava saldırısı sırasında alışveriş için pazarda bulunan eşinin hayatını kaybettiğini, babasının yanındaki oğluna ise ulaşamadığını anlattı.

Muhammet'i aramak için Türkiye'ye geldiğini belirten Salih, "Pazar yerinden ambulans almış ve Türkiye'ye getirmiş. Bir süre sonra eşimin cenazesini getirdiler ama Muhammet yoktu. Oğlumu bulmak için Türkiye'ye geldim ve Şanlıurfa'ya yakınlarımın yanına gittim. Daha sonra beni aradılar ve oğlumun hastanede olduğunu söylediler. Buraya geldim, ona kavuştum. Türk doktorlarına teşekkür ediyorum. Eşimi kaybettim ama çok şükür onların sayesinde çocuğuma kavuştum" ifadelerini kullandı.

-"Kardeşimi bulduğum için çok mutluyum"

Kutaybe Bedevi'nin abisi Muhammet Bedevi ise düzenlenen hava saldırısı sonrası kardeşinden bir süre haber alamadığını, daha sonra Kilis Devlet Hastanesi'nde olduğunu öğrenince mutluluk yaşadığını anlattı.

Kardeşinin durumunun her geçen gün daha iyiye gittiğini belirten Bedevi, "Kardeşimi bulduğum için çok mutluyum. Bize bu mutluluğu yaşattığı için önce Allah'a sonra Türk doktorlarına teşekkür ediyorum" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.