Kilis

Kilis'te Guinness'e aday "dev davetiye" hazırlığı

13:45 01 Mart 2016
Kilis'te Guinness'e aday "dev davetiye" hazırlığı

Kilis'te yaşayan Suriyeli ve Kilisli 2 bin kadın, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Kilis'e gelip kendilerine destek olması için Guinness Rekorlar Kitabına girmeye aday dev bir davetiye hazırlayacak.

Belediye Başkanı Hasan Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki soykırım ve demografik yapının değişiminden en çok etkilenen ilin Kilis olduğunu belirtti.

Kentin resmi nüfusunun 90 bin 400 olduğunu ancak 127 bin Suriyeliye ev sahipliği yaptığını anımsatan Kara, "Savaşlar ve doğal afetlerden dolayı dünya kurulduğundan bu yana göçler olmuştur. Ama göçlerin olduğu noktalarda toplumsal olaylar ve özellikle asayiş olayları tavan yapmıştır. Kilis'te 5 yıldan beridir nüfusumuzdan fazla Suriyeli misafirimiz olmasına rağmen hiçbir toplumsal olay olmadığı gibi asayiş olayları da Türkiye ortalamasının altındadır" dedi.

Kilis'in bir barış ve huzur kenti olduğunu dile getiren Kara, şunları söyledi:

"21. yüzyılın en vahşi olayı Suriye’deki soykırımsa, en güzel olayı da bu küçük Anadolu ilimizin örnek davranışıdır. Dolayısıyla dünya tarihine geçmesi adına Kilis’in fedakarlığının ders olarak okutulması gerektiğini düşünüyorum. Nobel Barış Ödülü bunun için bir aşamadır. Nobel Barış ödülünün Kilis’in her ferdine verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun için de Suriye olayında Almanya Başbakan’ı Angela Merkel’in daha yapıcı ve kapsayıcı bir tavır izlediğini görüyoruz."

Merkel'in Türkiye’nin tezlerine daha yakın durduğunu gördüklerini ifade eden Kara, "Bu nedenle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde bir kadın lider olması ve özellikle Suriye olayına daha insancıl bakması dolayısıyla Merkel'i binlerce kadının imzasını taşıyan rekor davetiyeyle kente davet edeceğiz" diye konuştu.

- "15 metre uzunluğunda dev davetiye"

Hasan Kara, belediye koordinesinde Kilis ve Suriyeli kadınların ortaklaşa davet mektupları hazırladığını aktararak, "İnanıyoruz ki bu davet mektubu dünyada bir ilktir ve Guinness Rekorlar Kitabı'na girecektir. Resmi olarak yarın saat 10’da bir çalışma yapacağız. Kilis’te yaşayan gerek Kilisli kadınlarımız gerekse Suriyeli kadınlar gelip burada dünyanın en büyük davetiyesine imza atacaklar. Ebatı şimdilik 15 metre ancak bu ebat binlerce imzayla daha da artacaktır" sözlerine yer verdi.

Dev davetiyeyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Almanya Başbakan’ı Merkel’i Kilis’e davet edeceklerini belirten Kara, "Bu kadınlarla kol kola girip 'Savaşa hayır' , 'Esed zulmüne hayır', 'Rusya’nın zulmüne hayır' ve 'Bu kanın, vahşetin son bulmasını istiyoruz' diyen çığlığımıza ses vermesini, destek olmasını ve beraber bir şekilde Suriye’deki çığlığa ses verip dünyaya duyurmasını istiyoruz. Ondan dolayı da Sayın Merkel’i biz Kilis’e davet ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Merkel'in Kilis’teki Suriyelilerle Türklerin nasıl bir arada yaşadığını görmesi gerektiğini vurgulayan Kara, kentin dünya kamuoyuna daha iyi anlatılabilmesi, verilecek barış mesajı ve Suriye’deki bu vahşete 'Dur' diyebilecek bir mesajın çok daha etkili olacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.

Kara'nın Kilis Cumhuriyet Meydanı'nda atacağı ilk imzayla başlayacak rekor denemesi, Prof. Dr. Orhan Kural Başkanlığındaki Dünya Kadın Rekorları, Rekor Tescil ve Hakem Heyetince de izlenecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.