Kilis

Milli Savunma Bakanı Yılmaz:

18:05 13 Nisan 2016
Milli Savunma Bakanı Yılmaz:

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının DAEŞ hedeflerini vurmasına ilişkin, "9 Ocak'tan düne kadar yaklaşık 146 hedefe bin 117 atış yapıldı. Sağlıklı bilgilerle 362 zayiat verildi. 123 yaralıları olduğunu düşünüyoruz. 36 doçka katyuşa mevzi, 15 keskin nişancı, 40 karargah binası, 19 havan mevzi, 7 cephanelik, birer tank ve top, 17 el yapımı patlayıcı ile 10 bomba yüklü araç imha edildi." dedi.

Yılmaz, Kilis Valiliğinde düzenlediği basın toplantısında, Suriye tarafından ateşlenen roketlere anında karşılık verildiğini belirterek, fırtına obüsleri ve tank atışları başta olmak üzere tespit edilen hedeflerin, görerek veya görmeden ateş eden silahların ateş altına alındığını, kara gözetleme radarları ve sensörler vasıtasıyla Suriye tarafından atış yapılan silah ve mevzilerin tespit edildiğini ifade etti.

Roketlerin hangi hedeften Türkiye'ye ateşlendiğinin belli olduğunu anlatan Yılmaz, "9 Ocak'tan düne kadar yaklaşık 146 hedefe, bin 117 atış yapıldı. Sağlıklı bilgilerle 362 zayiat verildi. 123 yaralıları olduğunu düşünüyoruz. 36 doçka katyuşa mevzi, 15 keskin nişancı, 40 karargah binası, 19 havan mevzi, 7 cephanelik, birer tank ve top, 17 el yapımı patlayıcı ile 10 bomba yüklü araç imha edildi." diye konuştu.

Sınırdaki fiziki güvenliğin artırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini, sınırdaki yasa dışı geçişlerin ve kaçakçılığın azaldığını aktaran Bakan Yılmaz, dolayısıyla tehditlerin ve risklerin de buna bağlı olarak düşüş gösterdiğini kaydetti.

- Sınır bölgesinde gözaltına alınanlar

Sınır bölgesinde yakalanarak, adli işlem yapılan kişi sayısının 701 olduğunu açıklayan Yılmaz, bunlardan 262'sinin tutuklandığını, 97'sinin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını ve diğerlerinin de sınır dışı edildiğini bildirdi.

Kilisli vatandaşların yalnız olmadığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Bakanlar Kurulu'nun her zaman Kilislinin yanında durduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Biz Kilisli vatandaşlarımızın emrindeyiz. Devlet ve hükümet olarak her zaman yanınızdayız. Yatırım programına 300 yataklı hastane alındı. Kilis'e yepyeni bir hastaneyi yapacağız. Çünkü ihtiyacı var. Kilisli sağlık konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamasın. Çünkü anormal şartlarda fazla yaralı geldiğinde, yerli vatandaşım sağlık hizmeti aksar mı diye endişe etmek istemiyoruz. Zırhlı ambulans da en kısa zamanda geliyor. Biliyorsunuz AB'den 3 milyar avro gelecek. Bu paranın kullanımında Kilis'in alt yapısına yönelik öncelik verilecek. Genelkurmay Başkanımız ve MİT Müsteşarımız burada. Sınırda inceleme yapılıyor ki güvenlik tedbirlerini nasıl daha fazla alarak bu yangının etkisini en aza indiririz diye çalışıyoruz."

Son 3 yılda eğitim, sağlık, alt yapı gibi birçok alanda 395 milyon liralık yatırımlar yapıldığını aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:

"Dediğim gibi sınır güvenliğini daha da artırmak için çalışıyoruz. Modüler duvarımız yapılıyor. Bunların dışında kulelerin yapımı ve üzerlerine radar konması, yanlarına kameraların konulması, karakollarla onların desteklenmesi devam ediyor. Gün, birlik zamanıdır. Devletimiz güçlüdür. bundan kimsenin şüphesi olmasın. Eğer bazı olaylara devletimiz teenni ile yaklaşıyorsa, bu hukuka ve insan haklarına olan saygısından dolayıdır. Eğer başkalarının yaptığı gibi hukuk ve insan hakları dikkate alınmadan yapılsaydı, bugün konuştuğumuz birçok şeyi bugün konuşmuyor olabilirdik. Ama hukuk devleti olan Türkiye'nin gücü de hukuka bağlılığından geçmektedir. Birlik ve beraberliğimizi sürdürdüğümüz sürece bizim en büyük gücümüz ortaya çıkacaktır."

- "Zarar devletimiz tarafından karşılanacak"

Suriye tarafından ateşlenen roket mermileri sonucu yaralanan vatandaşları ziyaret ettiğini anımsatan Yılmaz, yaralılardan 2'sinin yoğun bakımda, 5'inin ise durumunun iyiye gittiğini bildirdi.

Roket mermileri nedeniyle Kilis'te yaşanan hasara değinen Bakan Yılmaz, "Olaylardan dolayı zarar gören insanlarımızın zararları bir komisyon tarafından tespit edilmekte. Tüm zarar devletimiz tarafından karşılanacak." dedi.

- Güvenli bölge çalışmaları

Bakan Yılmaz, güvenli bölgeyle ilgili bir soruya ise şöyle yanıt verdi:

"Biliyorsunuz 2 milyon 700 bin kadar sığınmacımız var. Sınırlarımızın dışında da insanlar var. Bunları Türkiye'de değil de kendi sınırları içerisinde herhangi bir tehlike yaşamadan tutmak gerekiyor. Bu kapsamda, Mari-Harcele'de yani Azez'in doğusundan Fırat'a kadar olan bölgede, insanların kalabileceği, başka ülkeye gitme ihtiyacı duymayacağı güvenli bölge oluşturulması konusunda daha önceden ABD ile de mutabakata varılan çalışmanın hayata geçirilmesi için çalışma devam ediyor. Biliyorsunuz Almanya da bunu destekliyor. Bu uluslararası bir sorundur. Suriyelileri kendi vatanlarında tutacak güvenli bir bölge oluşturulursa bu, Avrupa'nın da Türkiye'nin de Suriyelilerin de menfaatine olacaktır."

Yılmaz, TSK unsurları tarafından yapılan atışların tamamının DAEŞ bölgesine olduğunu belirtti.

Kilis'in Nobel Barış Ödülü'ne adaylığını değerlendiren Yılmaz, "Bu ödülü almasa bile Kilis, bizim gönlümüzdeki en büyük ödül olan ensarlığı elde etti. Bunun için tüm Kilislilere teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.