Kilis

Suriyeli sığınmacılara "Aile Eğitimi Projesi"

18:17 12 Mayıs 2016
Suriyeli sığınmacılara "Aile Eğitimi Projesi"

Kilis'te yaklaşık 24 bin kişinin barındığı Elbeyli Konaklama Merkezi'nde "Aile Okulu Projesi" kapsamında 3 bin 500 aileye eğitim verildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Aile İçi Eğitim Programı (AEP) çerçevesinde Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye Temsilciliğince pilot bölge olarak seçilen Elbeyli'deki kampta hayata geçirilen projeyle Suriyeli ailelere verilen eğitimler sürüyor.

Proje çerçevesinde Adana'da "Eğitici Eğitimi" alan ve sosyal yaşam merkezlerinde oluşturulan "Aile Okulları"nda derslere devam eden sığınmacıların yaşadıkları bazı uyum sıkıntıları verilen eğitimler sayesinde çözüme kavuşuyor.

Psikodestek Birim Sorumlusu Serdar Suna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli eğitmenlerin kendi dillerinde sığınmacılara ulaşarak, rehberlik ve danışmanlık hizmeti sağladığını belirtti.

Projeyle daha çok çocukların gelişim sürecinde yaşadıkları problemlere yönelik eğitim verildiğini anlatan Suna, ailelerin genel olarak uyum sıkıntısı yaşadığına dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Verilen eğitimlerle Suriye'deki yaşanan iç savaşın izlerini bir bakıma burada gidermeye onları yeni hayatlarına hazırlamaya çalışıyoruz. Aile büyüklerine verilen bu eğitim onlar aracılığıyla ailenin diğer fertlerine iletiliyor. Burada iki farklı kültür söz konusu. Biz kültürler arasındaki paralelliği sağlamak amacıyla bu eğitimleri düzenliyoruz. Kampta kalan Suriyeliler verdiğimiz bu eğitimlerden oldukça memnunlar."

Suriyeli eğitimci Samir Hassan ise barınma merkezinde verilen hizmetlerden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, imkanlar dahilinde kendi vatandaşlarına hizmet etmenin gayreti içerisinde olduklarını ifade etti.

Türkiye ve Suriye arasında aile yapısı olarak çok büyük bir fark olmadığını aktaran Hassan, düzenlenen eğitimle Türkçe öğrendiklerini bunun yanıda ise Türk aile örf ve adetler hakkında bilgiler verdiklerini söyledi.

Hassan, Türkiye'de ne kadar kalacaklarının belirsiz olduğunu bu nedenle de buradaki insanlarla bir arada yaşamak adına onların kültürlerini öğrenmek gerektiğini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.