Kilis

Suriyeliler bayrama hazırlanıyor

12:53 01 Temmuz 2016
Suriyeliler bayrama hazırlanıyor

İZZET MAZI/HALİL FİDAN - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Kilis ve Şanlıurfa'daki tesislerde kalan Suriyeli sığınmacılar, bir yandan vatanlarından uzak olmanın hüznünü yaşarken, diğer yandan Ramazan Bayramı'nı ülkelerindeki gibi geçirebilmek için hazırlıklarını sürdürüyor.

Konteyner ve çadırlarını tertemiz yapan, alışverişlerini de tamamlayan Suriyeliler, ülkelerinde geçirdikleri bayramları özlemle anarak ağırlamayı amaçladıkları misafirleri için yöresel yemekler de yapıyor.

AA muhabirleri, Kilis'teki Öncüpınar Konteyner Kenti ve Şanlıurfa'daki Suruç Çadır Kenti'nde kalan sığınmacıların bayram hazırlıklarını görüntüledi.

Kilis'te, yaklaşık 14 bin Suriyeli sığınmacının barındığı Öncüpınar Konteyner Kentte kalan Suriyeli sığınmacılar, vatanlarından uzak bir bayram geçirmenin burukluğuyla da olsa, Ramazan Bayramı'na kavuşmanın sevincini yaşıyor.

Ramazanın son günlerinde bayramın tatlı telaşına kapılan Suriyeli misafirler, kaldıkları konteyner kentte bayram hazırlıklarına devam ediyor. Kaldıkları konteynerlerde bayram temizliği yapan sığınmacılar, gıda ve temel ihtiyaç malzemelerini de kamptaki marketlerden temin ediyor.

Konteyner kentteki camilerinin bakım ve temizliğini de yapan konuklar, gelecek bayramı ülkelerinde geçirebilmek için dua ediyor.

Öncüpınar Konteyner Kenti idarecilerinden Seyfettin Çimen, kamptaki Suriyeli misafirlerle ramazan ayını idrak etmenin sevincini yaşadıklarını belirtti.

Misafirlerinin bayram hazırlıkları çerçevesinde konteyner kentte de kültürlerine benzer şeyler yaptığını dile getiren Çimen, şunları kaydetti:

"Evlerinde çeşitli hazırlıklar yapıyorlar. Bayrama dair ne varsa yaşamaya çalıyorlar. Tabii ki tek temennileri bir dahaki bayramı evlerinde kutlayabilmek. Ramazan boyunca onların moral, motivasyonunu artırabilmek için çeşitli etkinlikler yaptık. Yazlık sinema yaptık. Maddi durumu kötü olan ailelere ekstra yardımlarda bulunuldu. Ramazanın maneviyatını yaşatma adına akşamları teravih namazlarına gidildi. İstedik ki vatanlarında yaşadıkları ramazanı mümkün mertebe burada da yaşatalım. Biz bayram günü de dışarıdan gelen misafirlerimizi ağırlayacağız inşallah."

Suriyeli Fatma Alabdo ise bayramı Suriye'deki gibi karşılamak için gerekli tüm hazırlıkları yaptıklarını söyledi.

Bayramı Türkiye'de tıpkı kendi ülkelerindeki gibi kutlamak istediklerini ifade eden Alabdo, hazırlıklar çerçevesinde kaldıkları konteyneri temizlediğini, özellikle çocukları için bayram alışverişi yaptıklarını ve bayram pastası hazırladıklarını dile getirdi.

- Onların vatanlarından uzak ikinci bayramları

Yaklaşık iki yıl önce terör örgütü DAEŞ ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle Kobani'den (Ayn el Arap) kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki çadır kentte barınan Suriyeliler de ikinci kez Ramazan Bayramı'nı ülkelerinin dışında geçirecek olmanın hüznünü yaşıyor.

Sığınmacıların tek temennisi bundan sonraki bayramları savaşsız bir Suriye'de huzur içinde geçirmek.

Tüm sıkıntılara rağmen sağlanan imkanlarla Ramazan Bayramı'na hummalı şekilde hazırlanan sığınmacılar, verilen kartlarla kamplardaki marketlerden alışveriş yapıp, bayram için yöresel lezzetler hazırlıyor.

Suriyeli kadınlar, çadırlarını bayrama hazırlarken, erkekler ise ailenin ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Açılan Kur'an kurslarına katılan çocuklar ise boş zamanlarında yaşıtlarıyla kendileri için oluşturulan parklarda vakit geçiriyor.

Suriyeli Abdurrahman Casım, Kobani'deki çatışmalarda çok büyük zorluklar yaşadıklarını ve bunun üzerine eşi, çocukları ve yakınlarıyla Türkiye'ye sığındıklarını söyledi.

Türkiye'de en iyi şekilde ağırlandıklarını belirten ve bundan dolayı yetkililere teşekkür eden Casım, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 2 yıldır buradayız. 2 yıldır ramazanı vatanımızın dışında yaşıyoruz. Gelirken her şeyimizi bırakıp kaçtık. İnsan yurdunu özlüyor. Umarım bu gurbette geçirdiğimiz son bayram olur. Her şeye rağmen burada iyiyiz çünkü kıymetimizi bilen yetkililer var. Allah onlardan razı olsun. Burada sağlanan imkanlarla bayrama hazırlanıyoruz. Bu mübarek günlerin yüzü suyu hürmetine Ümmeti Muhammed'in üzerindeki olumsuzlukların sona ermesi için dua ediyorum. İnşallah bundan sonra coğrafyamız huzura kavuşur."

- "Bayram bir arada olmaktır ama biz uzağız"

Rime Sellum ise burada yaşamaya alıştıklarını ve hiç sıkıntı yaşamadıklarını belirtti.

Ülkesini çok özlediğini dile getiren Sellum, "Bayram yaklaştıkça bizim hüznümüz de artıyor. Çünkü bayramlar bir arada olmaktır, ancak biz yakınlarımızdan, evimizden uzaktayız. Burada da bayramımızı en iyi şekilde kutlamaya çalışacağız. Uzun zamandır buradayız o yüzden alıştık. Bayram hazırlıklarımız sürüyor, yetkililerin desteğiyle acılarımızı unutmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.