Kilis

KİYÜ Rektörü Güvenç'ten tercih uyarısı

10:47 14 Temmuz 2016
KİYÜ Rektörü Güvenç'ten tercih uyarısı

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç, "Bir öğrenci tercih yaparken kendi özelliklerini ve yeteneklerini çok iyi bilmesi gerekiyor." dedi.

Güvenç, yaptığı açıklamada, yeni bir tercih dönemine gelindiğini, lise ve üniversiteye hazırlanan öğrencilerin bu süreci iyi değerlendirmesi gerektiğini belirtti.

Hayatta başarının ölçütünde motivasyonun önemine işaret eden Güvenç, bunun yanında öğrencide yetenek ve arzu varsa başarının kaçınılmaz olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Başarı, Yunus Emre’nin tabiriyle 'İlim, ilim bilmektir. İlim kendi bilmektir' işte bu başarının anahtarıdır. Bir öğrencinin tercih yaparken kendi özelliklerini ve yeteneklerini bilmesi gerekiyor. Gittiği branştaki karşılaşacağı durumları çok iyi bilmesi lazım. Zaman zaman duyuyoruz 'efendim benim oğlum tıp fakültesini kazandı ama kandan ve kadavradan korkuyor.' Bu nedir tercihler yapılırken kendi özelliklerini bilmemektir. O zaman çocuk üniversiteye gittiğinde motivesi azalıyor. Hayatta mutlu olmayan bireyler oluyor. Öğrencilerimizin kendisini bir tartması gerekir. Birçok branş var, buna uygun şeyler yapması gerekir. Bir insan iletişime kapanıksa sosyal hayatla iç içe olan bölümleri seçtiğinde hem kendisine hem de çalıştığı yere zarar veriyor ve faydalı olamıyor."

Güvenç, tercihlerde istihdam olanaklarının da değerlendirilmesi gerektiğini anımsatarak, bu süreçte velilere de büyük iş düştüğünü vurguladı.

Velilerin çocuğun yetenek ve kapasitesinin üzerindeki bölümlere yönlendirmekte kaçınması gerektiğini vurgulayan Güvenç, böyle durumların ise bazı öğrencilerin eğitimlerini tamamlayamaması ile sonuçlanabildiğini dile getirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.