Kilis

Sığınmacıların dönüşleri sürüyor

12:06 04 Temmuz 2017
Sığınmacıların dönüşleri sürüyor

Ramazan Bayramı dolayısıyla ülkelerine giden Suriyelilerin Türkiye'ye dönüşleri devam ediyor.

İç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve bayram için 13 Haziran'dan itibaren Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan geçerek ülkelerine giden Suriyeliler Türkiye'ye dönüyor.

Bayramı Azez, Mare, Soran, Aktarin ve Çobanbey bölgelerinde geçiren Suriyeliler, Essalame Gümrük Kapısı'na geliyor.

Gümrükteki işlemlerinin ardından çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca tampon bölgeye kurulan çadırlara geçen Suriyeliler, daha sonra Göç İdaresi İl Müdürlüğü ve polis ekiplerinin nezaretinde kayıtlarını yaptırıyor.

İşlemleri tamamlanan Suriyeliler daha sonra otobüslerle Öncüpınar Sınır Kapısı'na getiriliyor ve gümrük muhafaza ekiplerince yapılan kontrolün ardından Türkiye'ye giriş yapıyor.

Essalame Gümrük Kapısı Müdürü General Kasım Kasımi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sağladığı kolaylıklar sayesinde on binlerce Suriyelinin bayramı huzur içerisinde ülkesinde geçirme fırsatı bulduğunu söyledi.

Tatilin sona ermesiyle yaklaşık 23 bin kişinin tekrar Türkiye'ye döndüğünü aktaran Kasımi, Fırat Kalkanı Harekatı sonrası bölgeye tekrar huzurun geldiğini ve nüfusun her geçen gün arttığını belirtti.

Suriyeli Hüseyin Şadi, Ramazan Bayramı nedeniyle verilen izin sayesinde bir yıldır göremediği yakınlarıyla buluştuğunu ifade etti.

Suriye'de her geçen gün durumun daha da güzel olduğunu ancak iş sıkıntısı yaşandığı için tekrar Türkiye'ye dönmek zorunda kaldığını dile getiren Şadi, Suriye'de kalan yakınlarının ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bir süre daha Türkiye'de kalacağını aktardı.

Usame Yusuf da yaklaşık 5 yıldır hasretini çektiği anne ve babası ile toprağına Türkiye sayesinde kavuşma fırsatı bulduğunu anlattı.

Öte yandan, bayram için ülkelerine giden sığınmacıların dönüş yapması ve Suriye'ye ticari malzeme taşıyan tırlar, Öncüpınar Sınır Kapısı'nda yoğunluğa neden oldu. Kapıdaki araç kuyruğu bu nedenle yaklaşık 2 kilometreye ulaştı.

Tırlardaki malzemeler, işlemlerin ardından sınırdaki tampon bölgede Suriye plakalı araçlara taşınıyor. Suriye'ye gidenlerin dönüş işlemleri, 14 Temmuz Cuma günü saat 17.00'de tamamlanacak.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.