Kırıkkale

Anne sütünün yerini hiçbir süt tutmuyor

13:12 14 Haziran 2016
Anne sütünün yerini hiçbir süt tutmuyor

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Çocuk Sağlığı, Beslenme ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selda Bülbül, toplumda zaman zaman gündem konusu haline gelen keçi sütü ve diğer bazı hayvansal sütlerin anne sütü yerine geçebileceği inanışlarının ve bilgilerinin doğru olmadığını söyledi.

Bülbül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğadaki her varlığın kendi yavrusu için sütünün tamamen onun gelişimine uygun olarak yaratılmış olduğunu vurguladı.

"Anne sütü ve diğer sütlerin içindeki bazı maddelerin kıyaslaması yapıldığında önemli farklılıklardan dolayı diğer sütlerin erken dönemlerde bebeklere verilmesi çeşitli sağlık sorunları oluşturabilir." diyen Bülbül, beynin tek kullandığı enerji kaynağı olan glikozun anne sütünde yüksek oranda bulunduğunu dile getirdi.

Bülbül, şöyle konuştu:

"Laktoz maddesi anne sütünün 100 mililitrede yaklaşık 7 gram gibi. Ama inek sütünde çok daha düşük 3,5-4 gram oranında. Laktoz koyun sütünde daha düşük. İnek sütündeki protein değeri 100 mililitrede 3,5 gram miktarında iken anne sütünde 0,9 gram. O kadar düşük. Bu özelliklerinden dolayı eşek sütünün protein değeri düşük. 100 mililitrede 1,8 gram gibi. Halbuki laktozu yüksek 100 mililitrede 6,8 gram gibi. İşte bu özelliğinden dolayı anne sütüne benzetiyorlar ve bundan dolayı da bebek anne sütü almıyorsa eşek sütü verin diyorlar. Keçi sütü de tamamen inek sütü ile aynı neredeyse. Bir tek içindeki protein yapısında değişiklik olabilir. Bundan dolayı da bir bebeğin inek sütü alerjisi varsa onun yerine keçi sütü kullanabilirsiniz diyorlar. 'Keçi sütü ve eşek sütü anne sütü yerine geçer.' Şimdi deve sütü de var konuşulan. Bunlar moda konusu oldu."

Bülbül, bilimsel çalışmalara bakıldığında anne sütüne yakınlık bakımından diğer hayvansal sütlerin aralarında bir fark olmadığını belirterek,şunları kaydetti:

"Alerji yapma riski bakımından bir nebze inek sütüne göre keçi sütü alerji yapma potansiyeli daha düşük. Bebeğin eğer inek sütü alerjisi varsa ve alerji uzmanları öneriyorsa o zaman ancak keçi sütü kullanılabilir. Aileler, alerji uzmanı önermeden kendi kafalarına göre 'bebeğimde alerji var, kızardı ben keçi sütü kullanayım' diye bir yaklaşımda bulunmasınlar."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.