Kırklareli

"Gözü soluk bakan kurbanlığı almayın"

11:20 08 Eylül 2015
"Gözü soluk bakan kurbanlığı almayın"

ÖZGÜN TİRAN - Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, "Öncelikle kurbanlık hayvanın gözlerinin canlı ve tüylerinin parlak olmasına dikkat edilmeli. Tüyleri karışık ve dik olan, kulak küpesi bulunmayan, vücut ağırlığı düşük, gözleri soluk bakan, kulak ve kuyruğu kesik, boynuzu sağlam olmayan hayvanlar tercih edilmemeli" dedi.

Tunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurbanlık hayvan seçilirken dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Türkiye'deki hayvanların sağlıklı olduğunu ancak zaman zaman ağıllardaki hayvanların rahatsızlandığını belirten Tunç, kurbanlık seçilirken hayvanın kulak küpesine bakılması gerektiğini ifade etti.

Kurbanlık seçiminde zorlanan kişilerin veteriner hekim kontrolünde seçim yapmalarının uygun olacağını dile getiren Tunç, şunları kaydetti:

"Öncelikle hayvanın gözlerinin canlı ve tüylerinin parlak olmasına dikkat edilmeli. Tüyleri karışık ve dik olan, kulak küpesi bulunmayan, vücut ağırlığı düşük, gözleri soluk bakan, kulak ve kuyruğu kesik, boynuzu sağlam olmayan hayvanlar tercih edilmemeli. Sallantılı yürüyen, ağız ve burun akıntısı bulunan, yattığı yerden zor kalkan, solunum güçlüğü çeken hayvanlar alınmamalı. Kurban, gerek fert gerekse toplum açısından sosyal boyutları bulunan bir ibadettir. Bu nedenle hayvanın sağlıklı olmasına özen gösterilmeli." 

Tunç, şüpheli durumlarda yetkililerden yardım istenilmesi uyarısında bulundu. 

Türkiye'de yeterince kurbanlık bulunduğunu belirten Tunç, fiyatların normal seviyede olduğunu söyledi.

Kurbalık fiyatlarına değinen Tunç, "Canlı baskül 17 ile19 lira arasında. Büyükbaşta 5 bin liraya da 15 bin liraya da kurbanlık var. Küçükbaşta ise 500-600'den başlayan fiyatlar 800-900'e kadar çıkabiliyor. Bu da gayet normaldir" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.