Kırklareli

Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Keçeci:

09:52 25 Eylül 2015
Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Keçeci:

"Toprak analizi yapılmadan gübreleme yapılmamalı"

 Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Keçeci, toprak analizi yapılmadan gübreleme yapılmasının yanlış olduğunu bildirdi.

Keçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toprak analizi yaptırılmasının önemli olduğunu söyledi.

Yanlış gübreleme ile verim düşmesi olabileceğini ifade eden Keçeci, toprak analizinin, topraktaki bitki besin elementlerinin miktarını ve bitki yetiştirme gücünü belirlemek için yapılan kimyasal bir işlem olduğunu aktardı.

Toprakta bulunmayan bitki besin elementlerinin gübre olarak toprağa verilmesi gerektiğini anlatan Keçeci, şöyle devam etti:

"Bütün bitkiler büyüyüp gelişirken topraktan bazı besin maddelerini alırlar. Bu durum zamanla topraktaki besin maddelerinin azalmasına neden olur. Bu durumda ise toprak verimsizleşir. Ürün kalitesi ve miktarı azalır. Bitkilerin normal gelişebilmesi için ihtiyaç duyduğu elementleri toprağa ilave etmek gerekir. Bu elementlerin neler olduğunu öğrenmek içinde toprak analizi yapmak gerekmektedir. Toprak analizi yapılmadan gübreleme yapılmamalı. Kimyasal toprak analizleri hızlı sonuç almamızı sağlar. Bitki dikilmeden önce toprakta ihtiyaç duyulacak besin elementinin miktarının ve çeşidini öğrenmemizi sağlar. Toprakta bulunan besin elementlerinin hepsi bitkiler tarafından eşit olarak alınmazlar. Her bitkinin ihtiyaç duyduğu besin elementi ve miktarı farklıdır. Toprak analizlerini birkaç yıl üst üste yaptırmak doğru sonuç almak açısından önemlidir."

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.