Kırklareli

"Kış bu yıl gecikmeli gelecek"

11:06 21 Ekim 2015
"Kış bu yıl gecikmeli gelecek"

ÖZGÜN TİRAN - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, mart ayında başlayan küresel atmosfer ve doğa olayı "El Nino"nun kış mevsiminin gelişini geciktireceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, El Nino'nun etkisinin tüm dünyada devam ettiğini vurguladı.

El Nino'nun özellikle bu yılın yaz ve sonbahar aylarının başında etkili olduğunu belirten Şen, "El Nino'nun 2016 yılında zayıflayacağı bu nedenle etkisinin azalacağı sıcaklıkların normal değerlere ineceği ön görülmektedir. Küresel ısınma mevsimsel değişimlerde etkisini artırarak devam ettiriyor. El Nino'nun Türkiye'ye bu yıl kış mevsimini gelişini geciktireceği tahmin ediliyor" ifadesini kullandı.

- Ekim ve kasım ayı sıcaklıkları 

Türkiye'de ekim ve kasım aylarında sıcaklıkların normal değerlerin üzerinde geçeceğini savunan Şen, kış şartlarının ise normal sevide olmasını ön gördüklerini ifade etti.

Şen, aralık ayından itibaren batı bölgelerinde sıcaklıkların mevsim normallerine ulaşarak, kış şartları kendisini göstermeye başlayacağını bildirdi. 

Şen, sıcaklık İç Anadolu ve Doğu Anadolu'da mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bununla beraber doğu bölgelerimizdeki topoğrafik yükseklikten dolayı ve aralık ayı ortalama sıcaklıklarının düşük olmasından dolayı kış şartları başlamış olacaktır. Ocak 2016 ayında İç Anadolu Bölgesi ve Trakya ile Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde normal kış şartları sürecektir. Ege ve Marmara bölgelerinde sıcaklıklar azda olsa normalin üzerinde tahmin ediliyor. Buna rağmen Marmara'da kış şartları sürecektir. Ocak 2016 ayının ikinci yarısı ile 2016 Şubat ayında tüm Türkiye'de kış şartlarının hüküm sürmesi öngörülmektedir. Mart 2016 ayında batıdan yavaşça çekilen kış şartları doğu bölgelerinde devam edecektir."

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.