Kırklareli

Kırklareli Sağlık Müdürü Selvi:

10:00 25 Ekim 2015
Kırklareli Sağlık Müdürü Selvi:

"Özellikle kış aylarında günlerinde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri nedeniyle, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine destek olmaktadır"

Kırklareli Sağlık Müdürü Ali Fatih Selvi, kış aylarında tüketilen balığın, içerdiği yağ asitleri nedeniyle, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine destek olduğunu bildirdi.

Selvi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıklı beslenmede balık ve diğer deniz ürünlerinin önemli olduğunu söyledi.

Protein içeriği bakımından oldukça zengin olan balığın, haftada en az iki kez tüketilmesi gerektiğini ifade eden Selvi, "Balık eti, A, D, K. ve B. grubu vitaminler açısından zengindir. Ayrıca, iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri bakımından da iyi bir kaynaktır. İnsan vücudunda üretilemeyen ve bu nedenle mutlaka besinler yoluyla vücuda alınması gereken yağ asitlerinden olan çoklu doymamış yağ asitleri, EPA (eikosapentoenoik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit)'nın en önemli kaynaklarındandır. EPA ve DHA, ülkemizde oldukça sık görülen kalp, damar, şeker ve kanser gibi pek çok hastalıktan korunmada önemli sağlık etkilerine sahiptir" diye konuştu.

Türkiye'de balık tüketim oranının çok az olduğuna dikkat çeken Selvi, Türkiye'de kişi başına balık tüketimi yılda 8 kilogram iken dünyada ortalama 16 kilogram, Avrupa Birliğinde ise 22 kilogram olduğuna işaret etti.

Türkiye'de balık tüketimin arttırılması gerektiğini anlatan Selvi, şöyle devam etti:

"Özellikle beyin gelişiminin çok hızlı olduğu anne karnından başlayan ilk 0-3 yaş dönemi için balığın ayrı bir önemi vardır. Biyolojik değeri yüksek protein ve esansiyel  amino asit kaynağı olan balık, içerdiği omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri  ile beyin gelişimine olumlu katkı sağlar. Bu nedenle özellikle gebelikten itibaren anne adaylarının ve 7'inci aydan itibaren tamamlayıcı beslenmeye başlayan bebeklerin tükettiği balığın beyin gelişimini olumlu yönde etkileyeceği belirtilmektedir. Bununla birlikte, protein içeriği zengin olduğundan diğer besinlerde olduğu gibi balık da saklama, hazırlama ve pişirme kurallarına dikkat edilmediğinde kolaylıkla bozularak sağlık risklerine yol açabilmektedir. Bu nedenle vatandaşlar besinlerin sağlıklı ve güvenilir bir şekilde tüketilmesi konusunda bilgilendirilmelidir. Özellikle kış aylarında günlerinde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri nedeniyle, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine destek olmaktadır. Kış mevsiminde güneşten fazla yararlanılamadığı için kemik ve diş sağlığında önemli olan D vitaminin karşılanmasında yine balık tüketimi önem kazanmaktadır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.