Kırklareli

Düzensiz göçe karşı üç ülke ortak hareket edecek

10:19 06 Kasım 2015
Düzensiz göçe karşı üç ülke ortak hareket edecek

ÖZGÜN TİRAN - Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan, Uluslararası Göç Örgütü tarafından hazırlanan proje kapsamında düzensiz göçe karşı mücadelede iş birliği yapacak.

Bir milyon 800 bin avro bütçeli "Sınır Yönetimi Alanında Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan Arasında Bölgesel İşbirliği Projesi" çerçevesinde üç ülke temsilcileri belirli aralıklarla bir araya gelecek. Bu üç ülke iş birliği çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulunarak, düzensiz göçle mücadelede yapılacak ortak çalışmaları değerlendirecek.

Ulusal Proje Koordinatörü Emrah Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 ay sürecek projenin olumlu katkılarının olacağını söyledi.

Dünyada çeşitli nedenlerle düzensiz göçün arttığını belirten Güler, Avrupa ülkelerine gitmek isteyen bir çok sığınmacı ve kaçağın yasa dışı yollarla Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan'a geldiğini ifade etti.

Hazırladıkları proje kapsamında Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan'ın düzensiz göç olaylarına karşı ortak ve etkin mücadele edeceklerini anlatan Güler, "Düzensiz göçe karşı komşu üç ülke arasında güven bağları ve günlük irtibatlar güçlendirilerek iş birliği ilişkileri arttırılacak. Düzensiz göç konusunda komşu ülkeler arasında bilgi alışverişi çok önemli. Eğer üç ülkede bir birinden habersiz çalışmalar yaparsa, bu düzensiz göçü olumsuz etkileyerek hem bir ülkenin hem de kaçak ve sığınmacıları etkiler. Bu nedenle ortak mücadele çok önemli. Proje kapsamında üç ülke yetkilileri zaman zaman bir araya gelerek değerlendirmede bulunacaklar. Projede her üç ülkenin de kolluk kuvvetleri, valilikleri etkin rol alacaklar. Yapılan her çalışma ve yasa dışı geçişlere karşı aldıkları tedbirler bir birlerine aktarılacak" diye konuştu.

Proje kapsamında düzensiz göçün engelleneceğini vurgulayan Güler, şöyle devam etti:

"Üç ülke arasında işbirliği projesi yapılmakta. Öncesinde iletişim kanalları sınırlıyken şu anda üç ülke doğrudan kanallarla yoğun bir şekilde iş birliğine girdiler ve bilgi paylaşımına başladılar. İlgili sınıra, sınır gözetimi ve kontrolüne ilişkin bilgi paylaşımlarına ilişkin bazı faaliyetler düzenlendi. Birtakım şablonlar oluşturuldu ve bu şablonlar üzerinde bilgi paylaşımına olanak sağlandı. 2 ya da 3 yıl önce bilgi paylaşımı çok sınırlıyken bu gün ciddi manada bu oran arttı. Doğrudan günlük telefonlar ve email yollarıyla ilgili mülki idari amirlikler üzerinden bir koordinasyon mekanizması sağlandı. Bu aşamada gözle görülür ve tatmin edici bir iletişimden söz edebiliriz."

- "Sınıra tel örgü çekilmesi düzensiz göçü engellemez"

Bulgaristan hükümetinin daha önceki yıllarda düzensiz göçe karşı Türkiye sınırına 30 kilometrelik tel örgü çektiğini anımsatan Güler, bu tür uygulamaların faydalı olmadığını savundu.

Düzensiz göçe sebep olan organizatörler ve örgütlerle mücadelenin daha önemli olduğunu dile getiren Güler, şunları kaydetti:

"Bulgaristan tarafında 30 kilometrelik bir tel örgü çektiğinden bahsediyoruz ancak biz kesinlikle bunun göçü durdurmayacağı ve herhangi bir şekilde çözüm olmayacağı kanaatindeyiz. İş birliği yaparken aynı zamanda göçmenlerin istedikleri ülkelere gitmelerine yönelik kolaylaştırıcı çözümler ortaya konulmalı. Sınırlara baktığımız zaman sadece kara sınırlarında iş birliğinden bahsetmiyoruz. Deniz ve hava sınırlarına ilişkin de işbirliğinden söz etmek durumdayız. Şu an Akdeniz'deki mevcut olaylarda 26 ekim itibarıyla yaklaşık 71 bin kişinin arama ve kurtarma faaliyetleri çerçevesinde Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından kurtarıldığını görmekteyiz. Bu çerçevede hem kara hem hava hem de deniz sınırlarıyla birlikte ilgili kurumların kapasitesinin arttırılması ve düzensiz göçle mücadele ile uluslararası sınır aşan suçlarla mücadele kapsamında da uluslararası göç örgütü olarak ilgili kurumların faaliyetini desteklemekteyiz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.