Kırklareli

"Araçlarda kış lastiği kullanımı artıyor"

11:12 18 Kasım 2015
"Araçlarda kış lastiği kullanımı artıyor"

ÖZGÜN TİRAN - Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Genel Sekreteri Bahadır Ünsal, son yıllarda kış lastiği kullanımının arttığını belirterek, "Yol ve hava şartları, lastiğin farklı özelliklere sahip olmasını gerektirir. Güvenli sürüş ve hayata bağlanmak için bu farklılığı dikkate almamız lazım" dedi.

Ünsal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının genelgesine uygun şekilde, yük ve yolcu taşıyan ticari araçların dingillerine 1 Aralık-1 Nisan arası kış lastiği takılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Ancak trafiğe çıkan tüm araçlarda kış lastiği kullanılmasını önerdiklerini vurgulayan Ünsal, kış lastiklerinin, hava sıcaklığı 7 derecenin altına indiğinde aracın yola tutunmasını sağlayarak, fren mesafesini kısalttığını bildirdi.

Son yıllarda kış lastiği kullanımının yükseldiğini ifade eden Ünsal, "Yol ve hava şartları, kullanacağınız lastiğin farklı özelliklere sahip olmasını gerektirir. Güvenli bir sürüş ve hayata bağlanmak için bu farklılığı dikkate almamız lazım" diye konuştu.

Kış lastiğinin birçok trafik kazasının önüne geçtiğini dile getiren Ünsal, "Kış lastiği kullanımı ne kadar çok yaygınlaşırsa trafik o kadar akıcı ve güvenli olur" dedi.

- "Kullanım oranı yüzde 40'a ulaştı"

İleri sürüş teknikleri uzmanı Onur Akçay ise Türkiye'de, yüzde 90'larda bulunması gereken kış lastiği kullanım oranının yüzde 40 olduğunu söyledi.

Akçay, "2012'de yüzde 15, 2014'te yüzde 30 olan kış lastiği kullanımı, bu yıl yüzde 40 seviyelerine ulaştı. Eski yıllara göre iyi ama yetersiz. Bu rakamın en kısa sürede artmasını umuyoruz" diye konuştu.

Kış lastiğinin güvenli sürüş için önemini anlatan Akçay, şunları kaydetti:

"Kış lastiği, her şeyden önce aracın yola tutunmasını iyileştirir. Fren mesafenizi normal lastiklere göre ciddi oranda kısaltır, bu da güvenlik demektir. Aracın tutunması ve frenlemesinde çok ciddi faydalar sağladığı için güvenli sürüşün en önemli ekipmanlarından biridir. Ayrıca aracın daha az yakıt tüketmesini sağlar. Kar, yağmur yağması önemli değil, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda mutlaka kış lastiği kullanılmalıdır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.