Kırklareli

Yumurta sektörü, "tazelik ayarı"na hazır değil

11:30 19 Aralık 2015
Yumurta sektörü, "tazelik ayarı"na hazır değil

ÖZGÜN TİRAN - Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Hasan Konya, Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği'nde yapılan yeni düzenlemeyle eski tarihli ve üzerinde damga olmayan yumurtaların raflardan toplanacağını belirterek, "Uygulama güzel ancak sektörümüz buna hazır değil. Uygulama ile küçük işletmecilerimiz yok olacak" dedi.

Konya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca vatandaşların taze yumurta tüketmesi amacıyla "Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği'nde" yeni düzenleme yapıldığını anımsattı.

Uygulamanın yarın başlayacağını anlatan Konya, bunun için bakanlıktan ek süre talep ettiklerini söyledi.

Türkiye'deki kuş gribi vakaları nedeniyle üreticilerin zor durumda kaldığını ve maddi açıdan sarsıldığını dile getiren Konya, şunları kaydetti:

"Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği'nde yapılacak yeni düzenlemeyle, her yumurtanın üzerine yumurtlama tarihi yazılacak, yumurtlama tarihi 21 günü geçen yumurtalar raflardan toplanacak. Uygulama güzel ancak sektörümüz buna hazır değil. Uygulama ile küçük işletmecilerimiz yok olacak, büyük işletmeler de bu açığı doldurmaya çalışacak. Yumurta ürünleri tebliği çok acil olarak çıktı. Çok küçük işletmelerimiz buna hazır değil. Bakanlığımız bir yıl uzatma vermişti, sektör temsilcileri kuşkuları ve belirsizlik nedeniyle bir yılda eksikliklerini tamamlayamadı. Kuş gribi vakası nedeniyle ihracatlarımız durdu, mal fazlası olduğundan ürünler zararına satıldı.

Üretici henüz kendini toparlayamadı. Bu yazı yazma makinesiyle ilgilide hazırlıklarını tamamlayamadı. Üretici şu anda uygulamayla karşı karşıya. Yani bakanlığımız tüketicilerimize en taze yumurta yedirmek için çalışmalar yapıyor. Fakat zaten tüketiciler taze yumurtaları yiyordu. Buradaki çekincemiz, yumurtaya yumurtlama tarihi yazıldığı zaman, ihracata göndereceğimiz yumurtalarda da bir azalma olabilir. İhracatta ülkeler kendi yasal mevzuatına göre, yumurtaları bekletebiliyor. Bu yumurtanın yazılı şekli ile ihracata gönderilmesi zor olacak."

- Günlük 75 milyon yumurta üretiliyor

Konya, Türkiye'de 92 milyon civarında tavuğun günde 75 milyon yumurta ürettiğini, bunun yüzde 35'inin ihraç edildiğini bildirdi.

Yumurtaları en taze şekli ile tüketiciye ulaştırdıklarını vurgulayan Konya, "Sektörümüz gerçekten çok güzel çalışıyor. Türkiye'nin nüfusu kadar günlük yumurta üretiyoruz. Ürettiğimiz yumurtaları diğer ülkelere de gönderiyoruz" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.