Kırklareli

"Akılcı ilaç kullanımı" konferansı

09:30 26 Aralık 2015
"Akılcı ilaç kullanımı" konferansı

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce aile hekimlerine yönelik "Akılcı ilaç kullanımı" konferansı verildi.

 Halk Sağlığı Müdürlüğü Aile Hekimliği ve Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürü Murat Kılıç, Halk Sağlığı Müdürlüğü binasında düzenlenen konferansta, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olduğunu söyledi. 

Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlanmasına ya da uzamasına neden olduğunu belirten Kılıç, antibiyotik kullanımının dünyada önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini vurguladı.

Doğru tanı sonrası, doğru antibiyotik, kullanılması gerektiğini anlatan Kılıç, "Unutmayalım ki antibiyotikler, ateş düşürmez, ağrı dindirmez, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez. Yaygın ve yanlış kullanıldığında ise hızla direnç gelişen antibiyotik, esas etki beklediğimiz bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde de etkisiz hale gelir. Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır. Hastaların, daha önceki bir hastalığında kullandığı antibiyotiğin, tekrar benzer hastalığa yakalansa bile hekime danışmadan kullanmaması gerektiği konusunda bilinçli olması gerekmektedir. Özellikle grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığı unutulmamalıdır" şeklinde konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.