Üniversiteliler Roman çocuklara rol model oldu

ÖZGÜN TİRAN - Kırklareli Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, Kırklareli Üniversitesi ve Milli Eğitim Müdürlüğünce hazırlanan "Çocuklar Topluma Projesi"yle dezavantajlı 108 Roman öğrenciye, üniversite öğrencileri tarafından gönüllü eğitim veriliyor.
Kırklareli Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencileri haftanın beş günü Roman vatandaşların çocuklarının eğitim aldığı Vali Faik Üstün İlkokuluna giderek 108 dezavantajlı çocuğa ders çalıştırıyor ve bazı sosyal aktivitelerde bulunuyor.
Proje koordinatörü Çisem Tuğçe Kıyım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle dezavantajlı çocukların okulu sevdiğini söyledi.
Projeyi çok önemsediklerini belirten Kıyım, çalışma ile Roman çocuklarının suça sürüklenme ve madde kullanım oranlarını azaltmaya, onları okula gitmeye ve ders çalışmaya teşvik etmeyi amaçladıklarını dile getirdi.
Üniversite öğrencilerinin Roman çocuklara iyi birer rol model olduğunu anlatan Kıyım, şöyle devam etti:
"Çocuklar Topluma Projesi'nde bu sene 108 kişiyle başladık. Projemizin amacı tamamen Roman çocukların suça sürüklenme oranlarının azaltılması ve ilerleyen süreçte madde kullanımlarının azaltılmasıdır. Roman ailelerinin yaşadığı mahalle şehrin dışında. Çocukların şehre inmesi ve dilencilik yapması gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz. Üniversiteli ablalar ve ağabeyler çocuklara sağlıklı rol model olabiliyor. Normal şartlarda okula gelmeyen çocukları bile proje zamanında kapılarda görebiliyoruz, ağabey ve ablalarını büyük bir sevgi ve ilgiyle karşılıyorlar."
Eğitimlerle çocukların zihinsel ve fiziksel açıdan gelişimlerine katkı sağlanarak topluma kazandırmayı hedeflediklerini aktaran Kıyım, üniversite öğrencilerinin özellikle akademik çalışmalara önem verdiğini ifade etti.
Akademik çalışmaların yanında oyunlar da oynandığını anlatan Kıyım, şöyle konuştu:
"Öz bakım gelişimi açısından çocuklar, çalışma sonrası abla ve ağabeyleriyle gidiyor, ellerini yıkıyor. Bunların her biri birer gelişim basamağıdır. Bizler çocuklarımızı desteklemeye çalışıyoruz ve devam edeceğiz. Yapılan çalışmalar çocukların kendilerini göstermeleri adına farklılaştırma yapıyor. Sadece matematik veya fen bilgisi çalışmak değil, sadece karnenin 5 olması değildir başarı dediğimiz şey, bir çocuğun topluma kazandırılmasıdır. Her şeyden önce çocuğun sağlıklı birey olmasıdır."
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde görevli sosyal çalışmacı İbrahim Tarihçi de projenin Roman çocuklara doğru rol model olunmasını amaçladığını dile getirdi.
- "Olumlu sonuçlar almaya başladık"
Üniversite öğrencilerinden Hızimi Arpa, çocuklarla ilgilenmekten ve onlara destek olmaktan ayrı bir mutluluk duyduklarını söyleyerek, "Projede gönüllü olarak yer alıyoruz. Çocuklara bir şeyler öğretebilmek ve bunu zaman içerisinde görmek çok güzel bir şey. Olumlu sonuçlar almaya başladık. Çocuklar bizi kapıda karşılıyor. Çocuklar aslında bunu bekliyorlarmış yıllarca. Bizim gelmemiz onlar için çok büyük bir güneş" dedi.
Roman öğrencilerden İsmail Hünerli de başarılı ağabey ve ablalarını örnek almaya başladıklarını anlattı.
YORUMLAR