Kırklareli

TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Candan:

15:53 16 Ocak 2016
TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Candan:

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Ayhan Candan, "Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru bir temyiz yolu, bir kanun yolu değildir" dedi.

Candan, Kırklareli Barosu’nca Ticaret Borsası’nda düzenlenen ‘Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Konferansı’nda yaptığı konuşmada, bireysel başvuru süreçlerinin başlaması ile hukuk sisteminde yeni bir hak arama yolunun açıldığını söyledi.

2010 yılında gerçekleştirilen referandum ile anayasanın 148 ve 149’uncu maddelerinde değişiklik yapılarak anayasa mahkemesine bireysel başvuru sürecinin başlatıldığını belirten Candan, bireysel başvuruların 3 yıldır devam ettiğini kaydetti.

Bireysel başvurunun ikinci ve istisnai bir hak arama yolu olduğunu aktaran Candan, "Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru mevzuatımıza yeni giren bir kavramdır. 2010 yılında ülkemizde bir referandum yapıldı. Referandumda anayasamızın yargıyla ilgili hükümlerinde 5982 sayılı değişiklik yasası halk oylamasına sunuldu. Oylama neticesinde anayasamızın 148 ve 149 maddelerine Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru monte edildi. Türkiye’ye 23 Eylül 2012 tarihinden itibaren bireysel başvuru yolu açıldı. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru bir temyiz yolu, bir kanun yolu değildir. Bireysel başvuru ikinci ve istisnai bir hak arama yoludur. Sadece anayasada yer alan temel hak ve özgürlüğün ihlali için de bireysel başvuru yapabiliriz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.