Kırklareli

Süt fiyatlarındaki düşüş protesto edildi

15:43 31 Mart 2016
Süt fiyatlarındaki düşüş protesto edildi

Babaeski ilçesinde Ziraat Odası'nca süt fiyatlarındaki düşüş ücretsiz süt dağıtılarak protesto edildi.

Oda binası önünde gerçekleştirilen protestoda kazanlar içerisinde kaynatılan 200 litre süt, vatandaşlara dağıtıldı.

Protestoya, Belediye Başkanı Abdullah Hacı, Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan, CHP İlçe Başkanı Erol Mutlu, köy ve mahalle muhtarları ile çiftçiler katıldı.

Oda Başkanı Arslan, burada yaptığı konuşmada, yaklaşık 2 yıldır artmayan çiğ süt fiyatlarının son 4 ayda düşüşe geçtiğini söyledi.

Çiğ süt fiyatlarının 1 lira 15 kuruştan, 1 liraya düştüğünü anımsatan Arslan, çiftçilerin çok zor günler geçirdiğini belirtti.

Üretici maliyetlerinin artmasına rağmen ürün fiyatlarında yükselmek yerine düşüş yaşandığını ifade eden Arslan, üreticilerin sütü zararına da olsa mecburen satmak zorunda kaldığını kaydetti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın konuyla ilgili çalışma yapması ve süt fiyatlarını yükseltmesi gerektiğini aktaran Arslan, üreticiye destek olmak amacıyla vatandaşların çay yerine süt içmesi önerisinde bulundu.

Et ve Süt Kurumu'nun da süt fiyatlarına müdahalede bulunması gerektiğini bildiren Arslan, "Üretimin sürdürülebilir olabilmesi için Et Süt Kurumu piyasaya girmeli müdahale etmeli, arz fazlası sütü piyasadan çekerek yem süt paritesine göre 1,50 lira olana kadar müdahale etmelidir. Çiğ süt fiyatları yaklaşık 2 yıla yakın bir süredir değişmedi. 1,15 kuruş olarak kaldığı bir dönemde üretici fiyatlarda artış beklerken satışlarda problem olduğu gerekçesiyle arttırılmayan, hatta son 4 aydır bölgemizde 1 liraya kadar düştü. Her geçen gün maliyetler artarken, süt fiyatlarının düşmesi kabul edilemez bir durumdur" diye konuştu.

Üreticilerin her zaman yanlarında olduklarını aktaran Arslan, şöyle devam etti: "Geçimini karşılamak için nakite ihtiyacı olan üretici ise ne acıdır ki her gün ürettiği fakat stoklayamadığı sütü mecburen zararına da olsa satmak zorunda kalmaktadır. Bu iyi bir gidişat değildir. Çiğ süt fiyatlarının artmaması ve böyle devam etmesi üreticiyi mağdur edecek. Sütün faydaları saymakla bitmez. Halkımızı süt içmeye davet ediyor, sağlık için süt için, biz üreticiler sütü dökmüyoruz, içiyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.