Kırklareli

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Günay:

15:47 03 Haziran 2016
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Günay:

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Günay, anne ve çocuk açısından doğum kontrolünün önemli olduğunu belirtti.

Günay, "Doğum kontrolü ve aile planlaması tartışmalarına ilişkin", AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreme sağlığı ve aile planlamasının evrensel bir hak olduğunu söyledi.

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği'nin amacının, Türkiye'de yaşayan herkesin sağlığını korumak ve geliştirmek için çalışmalar yapmak olduğunu aktaran Günay, son günlerde doğum kontrolü ile ilgili tartışmaların yersiz olduğunu, kadın ve çocuk sağlığına zararlı olacağını düşündüklerini kaydetti.

Kadınların bir toplumun geleceğini doğrudan belirleyebilme gücüne sahip olmaları nedeniyle özel guruplar olduğunu iafade eden Günay, "Ülkelerin gelişmeleri, kalkınmaları için olmazsa olmazlardan birisi olarak, kadınların sağlıkları öncelikli olarak önemsenmekte, anne ölümlerinin önlenmesi kalkınmanın temel ilkelerinden biri olarak her dönemde özenle vurgulanmaktadır" şeklinde konuştu.

Sağlıklı nesillerin toplumun geleceği için önemli olduğuna işaret eden Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde de olduğu gibi pek çok ülkede 'sağlıksız, istenmemiş, planlanmamış, çok fazla, çok erken, çok geç ve çok fazla gebelik' hem doğacak, doğmuş bebeklerin, hem de kadınların hayatını doğrudan tehdit etmektedir. Her bireyin yaşam hakkı, en temel insan hakkıdır. Devletlerin sorumluluğu da, yaşam hakkı gereği, her bireyin sağlıklı olacağı koşulları sağlamak, gerekli hizmetleri sunmak ve herkese ulaştırmaktır. Anne ve çocuk açısından doğum kontrolü önemlidir. Doğum kontrolü yöntemlerine karşı çıkmak anne ölümlerinde ve bebek ölümlerinde artış demektir."











YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.