Kırklareli

"Bayramda ikramları fazla kaçırmayın"

09:21 06 Temmuz 2016
"Bayramda ikramları fazla kaçırmayın"

Kırklareli Sağlık Müdürü Ali Fatih Selvi, bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilerek, tatlı ve hamur işlerinden fazla tüketilmemesi gerektiğini bildirdi.

Selvi, Ramazan Bayramı dolayısıyla, beslenme önerilerinde bulundu.

Yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirten Selvi, özellikle ramazan ayı sonrasında dikkatli beslenilmesi gerektiğini söyledi.

Ramazan ayı sonrasında insanlarda fazla yemek tüketimi hissi uyandığını aktaran Selvi, "Ramazan ayında günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, kişiler bayramda öğün sayısının artması ve daha fazla yemek yeme istediğinden ötürü bazı sindirim sistemi rahatsızlıkları ile karşılaşabilirler. Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işleri gibi gıdalar kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalardır. Bu gıdaları bayramda birdenbire sık tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bayramda ikramları fazla kaçırmayın." şeklinde konuştu.

Dengeli beslenmek için en az 3 ana ve 2 ara öğün sağlıklı gıdalar tüketilmesi gerektiğini dile getiren Selvi, özellikle sabah ve öğlen öğünlerinde hafif gıdaların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Meyve ve sebze tüketimine de özen gösterilmesi gerektiğine işaret eden Selvi, şöyle devam etti:

"Özellikle bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar küçük porsiyonlar halinde tercih edilmelidir. İkramda bulunurken ise hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler, şerbetler yerine taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata, ayran gibi içecekler sunulmalıdır. Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kuru baklagiller tüketilmelidir. Yetişkin bireyler imkanlar dahilinde günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidirler."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.