Kırklareli

Tatilcilere sıcak hava uyarısı

14:16 06 Temmuz 2016
Tatilcilere sıcak hava uyarısı

Kırklareli Sağlık Müdürü Ali Fatih Selvi, güneş ışınlarının dik geldiği 10.00-16.00 saatlerinde denize girilmemesi ve güneşlenilmemesi uyarısında bulundu.

Selvi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşırı sıcaklarda dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Dışarıda çalışması gerekenlerin mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya ve aşırı hareketlerden kaçınmaya özen göstermeleri gerektiğini bildiren Selvi, güneş altında kalmak zorunda olanların sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmesi gerektiğini anlatan Selvi, geniş kenarlı hava delikleri olan şapkalar giyilerek güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüklerinin kullanılması gerektiğini kaydetti.

Aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini aktaran Selvi, şöyle devam etti:

"Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir. Güneş ışınlarının dik geldiği 10.00-16.00 saatlerinde dedenize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu krem kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemler alınarak, uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.