Kırklareli

Lüleburgaz'da "Çınar altı sohbetleri"

22:02 16 Ağustos 2017
Lüleburgaz'da "Çınar altı sohbetleri"

Lüleburgaz'da düzenlenen "Çınar altı sohbetleri" etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen "Trakya'nın tarihi siyasi ekonomik kültürel fay hatları" programına katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı, ''Rant ekonomisi çok tehlikeli, istikbali olmayan bir sistemdir" dedi.

Ortaylı, Zübeyde Hanım Parkı gerçekleştirilen programda vatandaşlarla bir araya geldi.

Burada bir konuşma yapan Ortaylı, Türkiye'nin rant ekonomisi altında, tarım topraklarının beton yapılar ile harcandığını söyledi.

Bir yeri canlandırmak, mükafatlandırmak için yerleşim mıntıkalarının yapıldığını belirten Ortaylı, yerleşim mıntıkası için ise zengin ve elverişli toprakların yok edildiğini belirtti.

Rant ekonomisi ile Türkiye'nin zirai mahsul üretimi gerçekleştirilen toprakların önemli bir bölümünün binalara dönüştürüldüğünü ileri süren Ortaylı, Türkiye gibi bir ülkede bunun çok tehlikeli bir hareket olduğunu ifade etti.

Vatandaşların her konuda bilinçli olması gerektiğini ifade eden Ortaylı, "Rant ekonomisi çok tehlikeli. İstikbali olmayan bir sistemdir. Arazileri tüketir fevkalade tehlikelidir. Maalesef çok yayılıyoruz. Bir yeri canlandırmak için kaldırıyorlar, bir yeri mükafatlandırmak için yerleşme mıntıkası yapıyorlar. Yerleşme mıntıkası dediğimiz şey etrafını alacak olursanız Türkiye zirai mahsulatının önemli bir yüzdesi gidiyor, yani binaya harcıyorlar. Bu fevkalade tehlikeli Türkiye gibi bir memlekette. Bunun maalesef vatandaşta bilincinde değil." diye konuştu.

İnsanların mezheplerine, şahsi yaratılışlarına göre sahtekar da, dürüst olabileceğini anlatan Ortaylı, şöyle devam etti: "Üç kağıtçılık doğuştan bir tarafa has, dürüstlükte doğuştan bir tarafa has bir şey değil. İnsanlar yurttaşlar, kişiler mezheplerine göre, şahsi yaratılışlarına göre her nereye girerlerse girsinler, sahtekarda olabilirler, çok hayırlı adamlarda olabilirler. Bu partilerin de sadece bir taraftan geldiklerini söylemek haksızlık olur. Hepsi bu dolaba düşüyorlar. Bu dolaba düştüklerine göre içindeki üye hemşehrilerin ve vatandaşların ortak olarak kritik yürütmeleri gerekir. Yani Bunu gördük defeatla. Onun için bu konuda partizanlık olmaz."

Belediye Başkanı Emin Halebak da programa katılan Ortaylı'ya teşekkür etti.

Ortaylı, daha sonra oluşturulan platformda kitaplarını imzaladı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.