Kırklareli

Babaeski'nin son yorgancısı mesleğini sürdürüyor

09:23 06 Aralık 2017
Babaeski'nin son yorgancısı mesleğini sürdürüyor

Babaeski ilçesinde yaşayan Yusuf Çebi, 43 yıldır genç kızların çeyizlerini süsleyen el işlemesi yorganları ilmek ilmek dokuyarak yaşatmaya çalışıyor.

Küçük bir iş yerinde yün ve kumaşı birleştirerek el işlemesi yorgan üreten 55 yaşındaki Çebi, fabrika imalatı sentetik yorganlara karşı direniyor.

Çebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sentetik ürünlerden yapılan yorganların ucuza satılması dolayısıyla el yapımı yorganların rağbet görmediğini belirtti.

Gençlerin el işi yorganları beğenmemeye başladığını aktaran Çebi, evlenme çağına gelen genç kızların çeyiz sandıklarını süsleyen el yapımı yorgan ve yastıkların yerini sentetik malzemelerden, makineler tarafından üretilen ürünlerin aldığını söyledi.

El işlemesi yorgancılığı zor duruma düşürdüğünü anlatan Çebi, ''Babaeski'ye geldiğimde bu işli yapan 2-3 kişi vardı ama onlar dükkanlarını kapattı. Fabrikasyon ürünlerle mücadele etmek gerçekten çok zor. Gençlerin istekleri de değişti. Artık el işlemesi yorgan isteyen neredeyse yok gibi.'' diye konuştu.

Çebi, mesleğinin son demlerini yaşadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Kendi çocuklarım bile bu mesleğe hiç sıcak bakmadı. Biz yer zemin kaplama, nevresim, elyaf, sünger yatak muşamba gibi diğer manifatura malzemeleri satarak ayakta kalmaya çalışıyoruz. Şimdi gençler daha çabuk yollardan fazla para kazanmanın derdinde. Sanat sabır ve süreklilik işidir. Yorgancılık mesleğini ömrümün sonuna kadar yapmayı düşünüyorum. Bu benim sanatım. Babaeskililere de yıllardır bana ve sanatıma sahip çıktıkları için çok teşekkür ederim."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.