Kırşehir

Savunma Sanayii Müsteşarı Demir:

16:10 28 Ekim 2015
Savunma Sanayii Müsteşarı Demir:

 Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, savunma sanayi yatırımlarına ilişkin, "Türkiye'nin kabiliyetini bu seferberliğe katmak istiyoruz. Bu bir seferberliktir, bir milli hadisedir. Bunun şu şirketi bu şirketi yok. Kimin ne kadar katkısı olacak, bilim insanı, sanayici, araştırmacı, meslek sahibi kim varsa bu işe katılmalı" dedi.

Kırşehir Valisi Necati Şentürk'ü ziyaret eden Demir, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü salonunda, "Savunma Sanayii Üretiminde Yerli Katkı ve Kırşehir" konulu konferans verdi.

Savunma sanayisinin Anadolu kentlerine yayılmasına önem verdiklerini ifade eden Demir, alt kümelenmeler yoluyla bunu uygulamaya gayret ettiklerini, ihale alan firmalara da KOBİ'lerle çalışma ve yan sanayi şartı konulduğunu vurguladı.

Yüksek teknolojiye haiz silah sistemlerinin yurt içinde geliştirilmesi çalışmalarının olanca hızıyla devam ettiğini anlatan Demir, "Önümüzdeki 5 yıllık dönemde ülkemizin dünyada savunma sanayisi en gelişmiş ülkeler sınıfında yer alabilmesi için tüm deniz, kara ve hava araçlarıyla insansız hava araçlarının ülkemizde üretiminin sağlanması yönündeki çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir. Ülkemizin 2023 hedefleri arasında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması bulunmaktadır. İlk 10 ülkeye baktığımızda, bu ülkelerin savunma sanayilerinin oldukça güçlü olduğunu, kara araçlarından deniz araçlarına çeşitli hava araçlarına ve uydulara kadar bir dizi alanda kendi milli yetkinliklerinin olduğunu görebiliriz. İlk 10 ülke arasında olabilmenin olmazsa olmaz şartlarından birisi güçlü bir savunma sanayisine sahip olmaktır" diye konuştu.

Demir, savunma sanayisindeki üretim ve ihracat rakamlarıyla ilgili, "Toplam savunma ve havacılık cirosu 2014 yılında yaklaşık yüzde 7 oranında bir büyüme ile 5,5 milyar dolara ulaşmıştır. İhracat ise 2013 yılında yüzde 13'lük artışla 1,4 milyar dolar olurken, 2014 yılında yüzde 18 artışla 1,67 milyar dolara çıkmıştır. Sektörde araştırma geliştirme harcamaları 2014 yılında, 2013 yılına göre yüzde 15 artışla 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir" ifadelerini kullandı.

- "Bu bir seferberliktir"

Demir, daha sonra Kırşehir'deki bir lastik fabrikasında Kırşehirli sanayicilere savunma sanayi çalışmalarını anlattı. Son zamanlardaki olayları görünce savunma alanında yatırım yapma ve teknoloji geliştirmenin şart olduğunun görüldüğüne vurgu yapan Demir, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin kabiliyetini bu seferberliğe katmak istiyoruz. Bu bir seferberliktir, bir milli hadisedir. Bunun şu şirketi bu şirketi yok. Kimin ne kadar katkısı olacak, bilim insanı, sanayici, araştırmacı, meslek sahibi kim varsa bu işe katılmalı. Asıl amacımız bu. Katman katman çeşitli sanayicilere, iş adamlarına ulaşılması, sektöre katılmasıyla ilgili faaliyetler gerekiyor. Kara, deniz, hava ve bütün platformlarda artık söz sahibi olan ürünlerimiz var. İnsansız hava araçlarında operasyonda olan araçlarımız var. Hiçbir unsuruyla dışa bağımlı olmayan tamamen milli sistemlerle olan araçlarımız var. Diğer araçlarımız için de eğer yabancı unsurlar varsa da bunları yerleştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Bütün bu çalışmalarda sizin katkılarınız önemli. Sizleri de sahada görmek isteriz."

Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş da "Savunma Sanayisinde Tedarik ve Sanayileşme" konulu sunum yaptı.

Toplantıya, Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, AK Parti Kırşehir Milletvekili Salih Çetinkaya, Kırşehir Garnizon Komutanı Jandarma Albay Murat Bulut, İl Emniyet Müdürü Sıtkı Akgül, Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selahattin Ekicioğlu ve sanayiciler katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.