Kocaeli

AB Bakanı Konca Kocaeli'de

13:14 12 Eylül 2015
AB Bakanı Konca Kocaeli'de

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ali Haydar Konca, "Ne olur Allah rızası için ateş etmeyin, artık silahlar sussun, bu coğrafya ölümlere doydu, kan suladı bu toprakları, yeter artık; artık sevgi sulasın, artık kucaklaşma ve barış çığlıkları yaşayalım bu ülkede" dedi.

Konca, HDP Kocaeli İl Başkanlığını ziyaretinde yaptığı konuşmada, HDP'nin 7 Haziran seçiminden sonra koalisyon kurulması için olumlu tavır takındığını ancak sonuç olarak koalisyon kurulamadığını belirtti.

Seçim sürecindeki bazı olumsuzluklara rağmen hep barış çağrısı yaptıklarını savunan Konca, barış, kardeşlik dışında başka bir dertlerinin olmadığını söyledi.

"Barış olsun, biz bakan olmayalım, koltuk sevdamız yok" diyen Konca, Türkiye'de yaşanan çatışmalı sürecin büyük sıkıntılara yol açtığını ifade etti.

Bakan Konca, "Ne olur Allah rızası için ateş etmeyin, artık silahlar sussun, bu coğrafya ölümlere doydu, kan suladı bu toprakları, yeter artık; artık sevgi sulasın, artık kucaklaşma ve barış çığlıkları yaşayalım bu ülkede. Bu bağlamda son günlerde yaşanan ölümleri asker, polis, sivil ve genç ölümlerini büyük bir üzüntüyle seyrediyoruz" diye konuştu.

Bu süreçte sağduyulu ve soğukkanlı olunması gerektiğine işaret eden Konca, parti binalarına yönelik saldırı olmasına karşın barış, özgürlük ve kardeşlik söyleminden vazgeçmediklerini bildirdi.

Konca, 1 Kasım'da yapılacak seçim için sürecin başladığına dikkati çekerek, "Seçim güvenliği sağlamasıyla birinci derecede görevli olan hükümetin mutlaka silahların durdurulması, sürekli ateşkes ilan edilmesi ve çözüm masasına dönülmesi konusunda irade ortaya koyması ve bunu sağlaması gerekir. Öbür türlü seçim güvenliğinden söz etmek mümkün olmayacağı gibi seçim sonuçlarının da tartışılmasına yol açacaktır" ifadesini kullandı.

- Cizre'deki sokağa çıkma yasağı

Cizre'deki sokağa çıkma yasağına da değinen Konca, Cizre'ye gitmek için "barış yürüyüşü" yaptıklarını, ilçeye zorla girme gibi bir tavırları ve amaçlarının olmadığını dile getirdi.

Konca, amaçlarının, kamuoyunun dikkatini Cizre'ye çekmek, sokağa çıkma yasağının ve ölümlerin durmasını sağlamak olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Nihayet tutulan akıl açılmış oldu, sokağa çıkma yasağı da kalktı. Orada tahribat olduğu, orada 20'yi aşkın ölü, 50'ye yakın yaralı bulunduğu, bir evin silahla tarandığı ortaya çıktı. Savaş koşullarında bile ölülerin defnedilmesi, yaralıların sevki kesinlikle sağlanan bir durumdur, Cizre'de bunu sağlayamadık. O manzaraları anlatınca içim kararıyor. Bir yığın gerilladan ve silahtan bahsedildi ama sokağa çıkma yasağının kalkmasının ardından sorarlar adama 'hani kardeşim bu gerilla, hani bu silahlar nerede?' diye. Bu tablo Türkiye'de barışa değil, huzursuzluğa ve kardeş kavgasına yol açan tablodur. Bir daha yaşanmamasını diliyorum."

Bir gazetecinin, "Cizre'de kaç sivil öldü, sizin edindiğiniz bilgiler nedir?" sorusuna Konca, "Orada bizim edindiğimiz bilgi, ölenlerin tamamının sivil olduğudur. 5 çocuk ölmüş kardeşim. 48-50 yaşlarında kadınlar ölmüş, ölenlerin hepsinin PKK militanı olduğunun kanıtlanması gerekir. Öbür türlü iddialar inandırıcı olmaktan uzaktır. İçişleri Bakanı ve Şırnak Valisi bu krizi yönetememiştir. Kabinede beraberiz ama bu kriz, bu noktaya gelmeden çözülebilirdi. Kriz yönetiminde sınıfta kalınmıştır" yanıtını verdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın, "Eğer tek başımıza iktidar olsaydık ya da HDP barajı aşmamış olsaydı bu olaylar olmazdı" şeklinde söylemleri olduğunu öne süren Konca, "Anlaşılan o ki bu programın yürüyüşü 400 milletvekili çıkarması bağlamındadır. İktidar olmak için HDP'nin barajı aşmaması ya da parlamentoya girmemesi hesapları geri tepen hesaplardır. Bir tek kişinin ölümü dahi inanınız değmez bu iktidar sevdasına. Bu ülkede barış, kardeşlik olsun biz iktidar olmayalım, biz parlamentoya girmeyelim. Ama bu savaş çığlıkları hiç kimseye yarar getirmez" dedi.

 Konca, Türkiye'deki bütün sorunların demokratik yollarla çözülmesini istediklerini vurgulayarak, bunun için üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.