Kocaeli

12. Uluslararası Balkan Standardizasyon Konferansı

14:45 22 Ekim 2015
12. Uluslararası Balkan Standardizasyon Konferansı

Kocaeli'de, Balkan Koordinasyon Komitesi ve KOÜ Mimarlık ile Tasarım Fakültesince düzenlenen konferansa 9 ülkeden bilim insanları katılıyor

  Balkan Koordinasyon Komitesi ve Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mimarlık ile Tasarım Fakültesince düzenlenen 12. Uluslararası Balkan Standardizasyon Konferansı Kocaeli'de başladı. 

Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde Hollanda, Sırbistan, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Türkiye, Kosova ve Irak'tan bilim insanlarının katıldığı konferansın açılış töreninde konuşan KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, 1992'de kurulan üniversitelerinin uluslararası alanda marka değeri olma yoluna girdiğini söyledi.

Hülagü, üniversitede 81 bin 400 öğrencinin öğrenim gördüğünü, bunlardan bin 200'ünün dünyanın 82 ülkesinden geldiğini anlattı.

Üniversitenin akademik ve idari birimleriyle parlayan bir yıldız olarak Kocaeli'den bilime ve insanlığa hizmet sunmanın onurunu yaşadığını dile getiren Hülagü, "Balkanların yeni döneme akılcı ve anlaşılır şekilde girmesi için ek bir adım niteliğinde olan bu konferans, Balkan insanlarının uyum içinde işbirliği yaparak Avrupa'nın geri kalan kısmı için bir gelişim modeli teşkil edeceği bilimsel ve sosyal bir ortam oluşturacağını düşünüyorum" dedi. 

- "Türkiye'de 5 milyona yakın sorunlu bina var"

Mimar ve şehir planlamacısı Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp de konferansta birçok alanda görüşme ve konuşmalar yapılacağını söyledi.

Bina yapmayı bir kültür olarak gördüğünü ifade eden Alp, insanların yeryüzüne vurduğu en büyük damganın kurduğu şehirler olduğunu vurguladı.

Alp, geçmişi çok güçlü olmasına rağmen Türkiye'ye güzellik ve sağlamlığı olmayan yapı stoğu getirildiğini savunarak "Türkiye'de 5 milyona yakın sorunlu bina var. Bunların yenilenmesi için kağıt üstünde çok sayıda rapor, etüt, master plan gibi çalışmalar olmasına rağmen fiiliyatta birkaç çalışma dışında bir değişim olamadı. Kocaeli depremin merkezi, burada hala onun izlerini görmekteyiz. Konferansta, Marmara'ya gelebilecek sismik bir darbeye karşı yapılanması, toparlanması için alınabilecek tedbirleri tartışacağız" diye konuştu.

Genç kuşakta internetin de yaygınlaşmasıyla kopyacılık ortaya çıktığını anlatan Alp, başka ülkelerde yapılmış binayı görüp kopyala-yapıştır tekniği ile ülkeye getirmek isteyenlerin olduğunu savundu. 

Alp, sorunlu 5 milyon bina stoğunun yenilenmesi için süper prefabrikasyon teknolojisinin ortaya konması gerektiğini kaydetti.

Endüstriden, tıbba, tarımdan eğitime, inşaattan yönetime tüm disiplinlerde standartların geliştirilmesi amacıyla düzenlenen konferans, 24 Ekim'de sona erecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.