Kocaeli

Ehud Barak'a ABD'de açılan "Mavi Marmara" davası

11:18 23 Ekim 2015
Ehud Barak'a ABD'de açılan "Mavi Marmara" davası

METİN GİRGİN - Mavi Marmara gemisindeki saldırıda katledilen Furkan Doğan'ın ölümüne ilişkin eski İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak aleyhinde Amerika'da açılan davanın, diğer mağdurlar ve ölenlerin ailelerini mutlu etti.

Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisinde şehit edilen Doğan'ın babasının açtığı davanın mağdurları mutlu ettiğini ve umutlandırdığını söyledi.

Barak aleyhinde ABD'de açılan davanın, bu ülkede İsrailli üst düzey yönetici aleyhine açılmış ilk dava olduğunu hatırlatan Yılmaz,  bunun Mavi Marmara davasında önemli adım olduğunu vurguladı.

Yılmaz, Türkiye ve ABD'den sonra bu davanın Avrupa ayağının da olacağına işaret ederek, "Dünyayı sembollerle mahkum eden, yöneten, yönlendiren, dokunulmaz zannedilen İsrail'in eski bakanının, en azından avukatı mahkeme huzuruna çıkacak. Bu bile onların dokunulmazlık sembolüne darbe vuracak. Bu bizim davamızın haklılığını gösteriyor. Daha önce çeşitli tehditlerle ve baskılarla insanları dava açmaktan vazgeçiriyorlardı. Biz bunlara boyun eğmediğimiz için sonuç alıyoruz, mutluyuz" diye konuştu.

- "Yahudi lobilerinin güçlü olduğu ABD'de dava açılması önemli"

Yahudi lobilerinin çok etkin ve güçlü olduğu ABD'de böyle bir davanın açılmasını önemli olduğuna vurgu yapan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Propagandalara, o lobilerin güçlerine kanan bazı kişilerin ikna olması için bu dava bizin için çok önemliydi. Mücadeleye devam ediyoruz. Bu dava 'İsrail'e karşı başarılamaz' diye düşünenlerin zihnindeki duvarları yıktı. Davanın açılmasından sonra İsrail, bu karara tepki gösterdi. ABD devletine çağrıda bulunarak, bağımsız mahkemeleri etkilemeye çalıştı. İsrail aleyhine bir karar verilmemesi yönünde açıklamalar yapıldı. Biz Türkiye'de ilk bu davaları açmaya başladığımızda, buradaki paralel ayaklarına çok güveniyorlardı, dava açamayacağımızı düşünüyorlardı. 2 yıl uğraştık. Davayı açtığımızda küçümsediler, alay ettiler. O klasik siyonist taktiğidir. Şimdi oynaya oynaya mahkemelerin önüne çıkacaklar. İyi bir ders oldu."

- "Amacımız Filistinli kardeşlerimizin özgürlüğü"

Ehud Barak'ın ABD'ye mahkeme karşısına çıkmasa bile avukatı aracılığıyla savunma yapmak zorunda kalacağını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

 "Mavi Marmara şehidi Furkan Doğan'ın babası Ahmet Doğan derneğin kurucularından. Bu dava, Furkan'ın ABD vatandaşı olmasından kaynaklı. Furkan'ın doğum gününe denk gelmesi de ayrı bir güzellik. Mavi Marmara davasından maddi hiçbir beklentimiz yok.  Şehitlerimiz, yaralılarımız, mağdurlarımız hepimizin ortak amacı, Filistinli kardeşlerimizin ve Mescid-i Aksa'nın bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını görmektir. Abluka'yı kaldırsınlar, tazminat falan istemiyoruz. Tazminat meselesi sembolik değerdir. Önemli olan mahkeme karşısında sorumluların mahkum ettirilmesidir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.