Kocaeli

Kocaeli sanayisinin kapasite kullanım oranı arttı

16:19 26 Ekim 2015
Kocaeli sanayisinin kapasite kullanım oranı arttı

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, kentte faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının kapasite kullanım oranının ekim ayında bir önceki aya göre 0,3 puan artarak 70,6'ya yükseldiğini belirterek, "Firmalarımızdan aldığımız geri bildirimlerde kapasitelerdeki artış nedeninin mevsimsel ve siparişlerdeki artışlara bağlı olduğunu gördük" dedi.

Zeytinoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, her ay düzenli olarak yaptıkları araştırmaya göre, kentteki sanayi kuruluşlarının kapasite kullanım oranının ekim ayında yüzde 70,6 olarak belirlendiğini belirtti.

Söz konusu oranın bir önceki aya göre 0,3 puan arttığına dikkati çeken Zeytinoğlu, "Firmalarımızdan aldığımız geri bildirimlerde kapasitelerdeki artış nedeninin mevsimsel ve siparişlerdeki artışlara bağlı olduğunu gördük" diye konuştu.

Zeytinoğlu, ankete katılan firmaların iç ve dış piyasadaki gelecek dönem beklentilerine ilişkin şunları kaydetti: 

"Ankete katılan firmaların yüzde 22'sinin yeni projelerinin devreye girmesiyle birlikte bu ay istihdamlarında artış gerçekleştirdiklerini belirtti. Bu firmaların yüzde 13'ünün istihdam ettikleri personelde azalışa gittiklerini ifade etmişlerdir. Firmalarımızın yüzde 19'u kasım ayında alınan iç piyasa sipariş miktarının artacağını, yüzde 55'i ise bu miktarın değişmeyeceğini ve yüzde 26'sı azalacağını beklemektedir. Benzer şekilde ihracat yapan firmalarımızın ise yüzde 19'u dış piyasa siparişlerinin artacağını, yüzde 58'i sipariş miktarında bir değişme olmayacağını ve yüzde 23'ü azalacağını beklediklerini ifade etmişlerdir. Bu ay kapasite kullanım oranlarında her ne kadar geçen yılın gerisinde kalsak da bu ay gerçekleşen artışın önümüzdeki aylarda da devam etmesini diliyoruz."

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.