Kocaeli

"Ekonomideki eski ivmemizi yakalamalıyız"

13:10 02 Kasım 2015
"Ekonomideki eski ivmemizi yakalamalıyız"

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Artık bir an önce hükümetin kurulmasını ve tekrar ekonomiye odaklanarak düşen ivmemizi kazanılması noktasında çalışmaya başlanmasını bekliyoruz" dedi.

Zeytinoğlu, 1 Kasım Genel Seçim sonuçlarına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, halkın istikrar adına AK Parti'yi yeniden iktidara taşıdığını söyledi.

Bu sonucun ardından koalisyon belirsizliğinin ortadan kalktığını belirten Zeytinoğlu, "Artık bir an önce hükümetin kurulmasını ve tekrar ekonomiye odaklanarak düşen ivmemizi kazanılması noktasında çalışmaya başlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Zeytinoğlu, Türkiye'nin özellikle son dönemde dış yatırımlar ve ihracatta sıkıntılar yaşadığını dile getirerek, "Bunların önündeki engelleri kaldıracak bütün yapısal değişiklikler yapılmalı ve bir an önce eski ivmemizi kazanmalıyız. Bunu yaparken de Avrupa hedefimizi unutmamalıyız. Avrupa kriterlerine uygun bir şekilde demokrasimizi geliştirerek, en iyi şekilde ülkemizin yabancı sermayenin yatırım yapmak üzere ülkemize gelmesine sağlamalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın hükümette en az eskisi kadar güçlü bir görevde bulunmasının yatırımcı açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, iş dünyası olarak Babacan'ın kurulacak hükümette aktif bir görev almasını beklediklerini kaydetti.

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Murat Özdağ da ekonomi açısından istikrarın çok büyük önem taşıdığına işaret ederek, 1 Kasım seçimlerinde vatandaşın istikrara oy verdiğini hep beraber gördüklerini dile getirdi.

Seçim atmosferinin artık geride kaldığını ve bir an önce ekonomiye odaklanılması gerektiğini vurgulayan Özdağ, "Bundan sonra ekonomi çok daha rahatlayacak ancak dış yatırımların yeniden Türkiye'ye akması için reformların hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve iş dünyasının beklentilerinin giderilmesi gerekiyor" dedi.

- "Tek parti iktidarı doğru tercih"

Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım ise sandıktan çıkan sonucun beklenen bir tablo olduğunu ifade etti.

Vatandaşın 7 Haziran'da ders verme anlamında oylarını çektiğini ama kantarın topuzunun biraz fazla kaçtığını belirten Yıldırım, "AK Parti'nin gerekli mesajı aldığını ve bunu iyi değerlendireceğini düşünüyorum. Bugünkü konjonktürde olması gereken buydu ve bana göre de ülke için hayırlısı oldu. Türkiye'de henüz koalisyon kültürü yerleşmedi, o yüzden tek parti iktidarı Türkiye için doğru tercih. Bu sonuç Türkiye'de istikrarın devamı için gerekliydi" değerlendirmesinde bulundu.

Yıldırım, sanayi özellikle 7 Haziran sonrasındaki süreçte ciddi yara aldığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Kurlardaki yükseliş nedeniyle yatırımlar yarım kaldı. Özellikle sanayiciler olarak bu yaraların çok acil iyileştirilmesini bekliyoruz. Çok acil radikal adımlar atılarak sanayinin zararlarının giderilmesi lazım. Faizlerin gerilemesi çok önemli. Faizler düşündüğümüzün çok üzerinde ve ciddi maliyet oluşturuyor. AK Parti'nin iş dünyasına verdiği vaatleri bir an önce gerçekleştirmeye başlaması çok önemli."

- Babacan'ın yeniden milletvekili seçilmesi

En çok sevindiği şeylerden birinin de Ali Babacan'ın partide kalması olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "İnşallah tekrar eski görevi verilir çünkü hem yurtdışı ayağında hem yurtiçi ayağında gerçekten çok güvenilen bir isim. Hatta bana göre geçmişteki yetkilerinin daha fazlası verilmeli. Bir de Ali Babacan'ın bundan sonraki dönemlerde hem partiye hem ülkeye katacağı çok şeyler var. Özellikle yaşının genç olması ve büyük tecrübe edinmesi çok büyük bir avantaj" diye konuştu.

Gebze Ticaret Odası (GTO) Başkanı Nail Çiler de AK Parti'nin tek başına iktidar olmasının sevindirici bir sonuç olduğunu vurguladı.

İş dünyası olarak beklentilerinin acil olarak piyasadaki durgunluğun önüne geçilmesi olduğunu anlatan Çiler, vakit kaybetmeden kurulacak yeni hükümetle ekonominin hızlıca toparlanacağını, iş dünyası adına ümitli olduğunu belirtti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.