Kocaeli

Milletvekili seçiminin ardından

16:48 03 Kasım 2015
Milletvekili seçiminin ardından

METİN GİRGİN - Türkiye Romanlar Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Çokyaşar, 1 Kasım Genel Seçimine ilişkin, "Romanlar bu seçimlere, 'AK Parti Romanlar'a çok destek oldu' diye bakmadı. Roman vatandaşları bunun devlet millet meselesi olduğu için, büyük Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet muhafaza ve müdafaası olduğunu bildikleri için seçim sonuçlarına sevindi" dedi.

Çokyaşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde Roman açılımı başlattığını anımsatarak, Romanlar'a değer veren, sorunlarının çözümü noktasında ciddi adımlar atan AK Parti'nin tek başına iktidara gelmesini, camia olarak memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Romanlar'dan AK Parti'ye karşı bir teveccüh oluştuğunu anlatan Çokyaşar, "AK Parti hükümeti, Roman açılımını bu zamana kadar doğru bir şekilde devam ettirdiği için Romanlar'ın çok büyük bir çoğunluğu hükümetten yana tavrını ortaya koydu. Biz, haklarımızın bundan sonra da en iyi şekilde verileceğini düşündüğümüz için bugün bunları söylüyoruz" şeklinde konuştu.

AK Parti hükümetinin tek başına iktidarıyla Roman camiasının sorunlarının çözülmesi noktasında beklentilerinin yüksek olduğunu kaydeden Çokyaşar, Başbakan Davutoğlu'na bu anlamda güvendiğini ve gereğini yapacağından şüphelerinin olmadığını dile getirdi.

Roman açılımının sahibi AK Parti hükümetinin, Roman camiasının ve toplumunun sorunlarının daha net bir şekilde çözüme ulaştırılması için ciddi kararlar alması gerektiğini vurgulayan Çokyaşar, "Biz bunu bekliyoruz. Sosyal, ekonomik, istihdam sorunları ve Romanlar'ın bundan sonraki gelecekleriyle ilgili eğitim ve konut sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulması noktasında sayın Başbakanımızdan talimat bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Romanlar'ın bu seçimlere, "AK Parti Romanlar'a çok destek oldu" diye bakmadığını, Roman vatandaşların bunun bir memleket meselesi olduğu için sevindiğine dikkati çeken Çokyaşar, "Romanlar bunun bir devlet millet meselesi olduğunu, büyük Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet muhafaza ve müdafaası olduğunu bildikleri için seçim sonuçlarına sevindi" dedi.

Bu seçimde Romanlar'ın AK Parti'de milletvekili aday adaylık süreci yaşadığını ancak bir kişinin seçilebildiğini aktaran Çokyaşar, bakanlık da beklediklerini sözlerine ekledi. 

- Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Dündar

Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Bilal Dündar da Azerbaycan'ın, Türkiye'deki gelişmeleri çok yakinen takip eden bir kardeş ülke olduğunu vurgulayarak, burada ne kadar sevinç söz konusuysa orada da aynı sevincin yaşandığını söyledi.

"Bu kadar uzun süre iktidarda kalıp, yıpranmadan art arda seçim kazanmak hiçbir ülkede olan bir şey değildir" diyen Dündar, yeni kurulacak hükümetten ekonomik birtakım kararların alınması, anayasa değişikliği ve terör olaylarıyla ilgili sorunların çözümü noktasında beklentilerinin olduğunu dile getirdi.

Türkiye'deki seçimin Azerbaycan'da istikrarın tekrar muhafaza edilmesi olarak görüldüğünü, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha iyi noktalara gelmesinin temenni edildiğini aktaran Dündar, şöyle devam etti:

"Çünkü Azerbaycan'nın milli lideri Haydar Aliyev'in çok önemli bir veciz sözü var. 'Biz bir millet, iki devletiz' Azerbaycan, Türkiye'nin bir sıkıntısında bizim kadar üzülen bir kardeşlerimizdir. Terör olaylarında 3 gün yas ilan etmişti. Milli takımın kazanması nasıl ki Türkiye'de sevinçle karşılanıyorsa onlar da Türk ve Azerbaycan bayraklarıyla sevincimizi paylaşıyorlar. İlişkilerimiz güzel bir noktadır ama asla yeterli değildir. Yeni kurulacak hükümetimizin Azerbaycan ile ilişkilerine biraz daha ağırlık vermelerini, sosyal, ekonomik ticari yönde, birtakım sorunların da giderilmesini bekliyoruz."

Azerbaycan'ın, Türkiye'de büyük yatırımları olduğunu, Aliağa'da 2016'da faaliyete geçmesi planlanan rafineride 10 bin kişinin istihdam edileceğini belirten Dündar, "Azerbaycan sermayesi, otelleri, yatırımları ve birtakım ticari faaliyetler olarak güzel bir ilişki içindeyiz. Bu güzelliğin doruk noktasına gelmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.