Kocaeli

Anne adaylarına "normal doğum" için" koçluk hizmeti

11:58 06 Kasım 2015 1 Yorum Var
Anne adaylarına "normal doğum" için" koçluk hizmeti

METİN GİRGİN - Kocaeli'de hastanelerde oluşturulan "doğuma hazırlık sınıfları"nda ebe, diyetisyen, kadın doğum uzmanı ve psikolog gözetiminde eğitim verilen anne adaylarına, solunum egzersizleri ile gevşeme teknikleri öğretiliyor.

Kocaeli Kamu Hastaneleri Birliğince hayata geçirilen uygulama kapsamında "gebelik koçluğu" hizmeti verilen anne adayları, normal doğuma hazırlanıyor.

Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Alikahya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Darıca Farabi Devlet Hastanesi, Gölcük Devlet Hastanesi ile Dilovası Devlet Hastanesinde oluşturulan "doğuma hazırlık sınıfları"nda  sancılarıyla nasıl baş edecekleri öğretilen, her türlü sorunlarını danışabilecekleri ebe tahsis edilen kadınlar, doğumla ilgili korku ve endişe yaşamıyor. 

Anne adayları, kendileri için özel hazırlanan odada doğumlarını yapmasının yanı sıra taburcu edilinceye kadar bebeğinin bakımını burada sürdürüyor.

Kocaeli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Şenol Ergüney, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anne adaylarına doğum sürecinde yaşadığı endişe ve korkularını gidermek amacıyla işitsel ve görsel eğitim verdiklerini söyledi.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sezaryenle doğum yapanlarda artış olduğunu, bu projeyle kadınların normal yolla sağlıklı doğum yapmalarının teşvik edildiğini vurgulayan Ergüney, uygulamanın bir yıldır devam ettiğini ve 540 gebenin bu eğitimlerden yararlandığını anlattı.

Ergüney, gebe kalındıktan sonra insanların ciddi endişeler yaşayabildiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Doğumdan korkuluyor. 'Sezaryenle doğum yaparım, daha rahat ederim' diye bir düşünceye kapılıyor. Sınıflarda gebelere hem psikolojik  hem de fiziksel olarak kendilerini doğuma hazırlama için her türlü eğitim veriliyor. Telefon açıp görüşebileceği, danışabileceği bir ebesi oluyor. Buna bir nevi 'gebelik koçluğu' diyebiliriz. Eğitim gören anne adayları, sancıları başladığı zaman hastaneye geliyor. Her şeyi bilerek, yatıyor. Doğumu nasıl yapacağını, başına neler gelebileceğini biliyor. Bu kadar kolay bir şey olduğunu biliyor. Sağlıklı bir şekilde normal doğumu gerçekleştirmiş oluyor."

- Gebelere özel dizayn edilmiş oda

Eğitime yoğun talep olduğunu ve böylece normal doğum yapanların sayısının giderek arttığını aktaran Ergüney, gebeleri sınıflarda eğittiklerini, salonlarda kaslarını güçlendirilmeleri için nefes egzersizleri yaptırdıklarını dile getirdi. 

Ergüney, anne adaylarına, normal doğumun son derece basit bir şey olduğunu anlattıklarını belirterek, "Daha sonra da nerede doğum yapacaklarını gösteriyoruz. Burada 5 yıldızlı otel odası şeklinde odalarımız düzenlenmiş durumda. Anne adayımız yatağı, koltukları, dolapları, banyosu ve televizyonu ile evindeki odası gibi hissediyor. Hastamız geliyor, doğum sancısını burada çekiyor. Doğumu bu odada yapıyor, bebeğine burada bakıyor ve taburcu ediliyor. Burada kendini evinde gibi hissediyor" diye konuştu.

- Anneler bilinçlendi, doğum korkusu kalmadı

Doğuma hazırlık sınıfı eğitmeni Ayla Çelik Kaydı da doğum egzersizleri yaptırdıkları anne adaylarına bebek bakımı, emzirme dönemiyle ilgili bilgi de verdiklerini belirterek, "Biz doğum sancısı tabirini kullanmıyoruz, buna doğum dalgaları diyoruz. Bu doğum dalgaları ile nasıl baş etmeleri gerektiğini uygulamalı olarak gösteriyoruz. Aslında doğumun zor olmadığını anlatıyoruz. Doğum dalgalarını atlatabilmeleri için masajı yapıyoruz. Doğum sonrasında da anneler herhangi bir sorunları olduğunda bize gelip danışabiliyorlar" değerlendirmesinde bulundu. 

Hastanede personel şefi olarak çalışan Nazlı Erdoğan da kendisinin de eğitimlere katıldığını, ikinci gebeliğinin ilkinden çok daha rahat geçtiğini vurguladı.

İlk gebelik sürecinde bu kadar bilinçli olmadığına dikkati çeken Erdoğan, "Şu an daha bilinçliyim. Uzman eğitimciler sayesinde daha güzel bir süreç geçiriyorum. Bir sıkıntı olmadığı sürece her gebenin normal doğum yapmasını ve eğitimlere katılmalarını tavsiye ediyorum" diye konuştu.

Eğitime katılan anne adaylarından Elif Çepel de bebeğini kucağına alacağı günü sabırsızlıkla beklediğini, aldığı eğitimler sayesinde artık normal doğumdan korkmadığını söyledi.

YORUMLAR

1 Yorum Var
  • Mine 5 yıl önce Şikayet Et
    Ben kocaeli daricada oturuyorum bu ikinci gebeligim 3 yaşında bir oğlum var ve 27 haftalık hamileyim ve doğumdan çok korkuyorum geceleri uyuyamıyorum. Yemek yiyemiyorum çok ciddi kilo kaybı yaşıyorum ne yapmam gerekiyor hiç bilmiyorum
    Cevapla İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.