Kocaeli

KKTC'de sabah ezanının hoparlörden okunmasının yasaklanması

14:47 06 Kasım 2015
KKTC'de sabah ezanının hoparlörden okunmasının yasaklanması

 Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) Genel Başkanı Ecevit Öksüz, KKTC'deki 3 camide sabah ezanlarının hoparlörden okunmasının mahkeme kararıyla yasaklanmasıyla ilgili, "Bir şahsın ezandan duyduğu rahatsızlıktan dolayı ezanın susturulması hukuka aykırı bir durumdur. Mahkemenin kararının düzeltmesini bir Müslüman olarak talep ediyorum" dedi.

Öksüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KKTC'yi  Rum kesiminden ayıran en önemli özelliklerden birinin semalarda yankılanan ezan sesi olduğunu söyledi.

 Ezanın yasaklanmasının insani bir ihtiyacın engellenmesi anlamına geleceğini anlatan Öksüz, "Bu insan haklarına, genel hukuka aykırı bir davranıştır. Oradaki Müslümanların inanç özgürlüklerini ve inançların gerekliliklerini yerine getirmelerini engelleyici bir tutum ve davranıştır. Bir şahsın ezandan duyduğu rahatsızlıktan dolayı ezanın susturulması hukuka aykırı bir durumdur. Mahkemenin kararının düzeltmesini bir Müslüman olarak talep ediyorum" diye konuştu.

Öksüz, Türkiye'nin KKTC'nin milli ve manevi değerlerin inşasında da önemli görevler üstlenmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Biz buraya yıllarca ekonomik anlamda yoğun destekler verdik. Bu hadise de gösteriyor ki bundan sonraki süreçte KKTC'nin milli ve manevi değerlerinin imarı ve inşası adına gerek sivil toplum kuruluşları gerekse ilgili resmi kurumlarımız daha yoğun çabalar sarf etmeli. KKTC'de, imam hatip okulları ile ilahiyat fakültelerinin çoğaltılması, KKTC'nin dini eğitim anlamında ihtiyaçları arasında görülmelidir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.