Kocaeli

"Yeni hükümetin ekonomiye ağırlık vermesi gerekiyor"

13:57 09 Kasım 2015
"Yeni hükümetin ekonomiye ağırlık vermesi gerekiyor"

 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Murat Özdağ, 1 Kasım Genel Seçiminin piyasalara ekonomik yansımalarına ilişkin, "Bu noktada sandıktan çıkan sonuçların önümüze çıkarttığı hızlı pozitif iyileşmenin, inşallah önümüzdeki günlerde iş dünyasının beklentileri ile karşılık bulmasıyla beraber, sürdürülebilir hale geleceğine inanıyorum" dedi. 

Özdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçimlerin hemen sonrasında yeniden istikrarın yakalanması ve ülkeyi tecrübeli bir ekibin yönetecek olmasına iş dünyasının olumlu baktığını söyledi.

Taraflı, tarafsız herkesin şu andaki sonuçtan memnun olduğunu gördüklerini dile getiren Özdağ, yeni kurulacak hükümette yer alacak ekibin tamamen iş dünyasının odaklarına, fokuslarına bakabilecek, iş dünyasının beklentilerini karşılayabilecek şekilde planlanması gerektiğini vurguladı.

İş dünyasının ihtiyaçlarına karşılık verecek reformların ve bununla beraber de yapısal değişikliklerin hızlı bir şekilde yapılması gerektiğine işaret eden Özdağ, şöyle devam etti:

"Türkiye'de sistem reformuna gitmek, özgür alanlarının genişletilmesi, özelikle yabancı yatırımcıların Türkiye'ye gelmesi için önemli görüyoruz. Tek parti, insanların beklentisinin karşıladı diye düşünüyorum. Bu noktada sandıktan çıkan sonuçların bu önümüze çıkarttığı hızlı pozitif iyileşmenin, inşallah önümüzdeki günlerde iş dünyasının beklentilerini karşılık bulmasıyla beraber sürdürülebilir hale geleceğine inanıyorum. İş dünyası ile ilgili vaatlerin yerine getirilmesinde nasıl hareket edileceği önemli. Çünkü özellikle emekliye işçiye öğrenciye verilecek zamların, özellikle işçiye verilecek zamların piyasaya yansıyacağını biliyoruz. Bin liralık çalışanımıza bin 300 lira verirken, bin 500 liralık çalışanımıza da bin 800 lira vermek zorunda kalacağız. Dolayısı ile bunun iki yönü var. Pozitif yönü, piyasalara yüzde 30 civarında para girişi çoğalacak. Bununla beraber piyasalar canlanacak hareketlenecek ancak piyasalar canlanırken bir önlem alınması lazım. Burada ithalata yönelik değil de özellikle yerli üretime yönelik tüketimi canlandıracak, teşvik edecek cazip şartların sunulması lazım."

Özdağ, inşaat sektörünün önemine değinerek, inşaatın yüzde 99'unun yerli üretim olduğunu ve inşaatın da sanayinin çarklarını ne kadar ciddi döndürdüğünü unutmamak gerektiğini belirtti.

- "Piyasaların istenilen düzeye çıkacağına inanıyoruz"

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Kocaeli Şube Başkanı Erdoğan Yılmaz ise seçim sonuçlarının piyasalara olumlu şekilde yansıdığını belirtti.

1 Kasım sonuçlarıyla insanların üzerindeki belirsizliğin kalktığını, bunu iş dünyası ve millet olarak gördüklerini dile getiren Yılmaz, "Asıl mesele, AK Parti'nin tek başına iktidara gelmesi değil bir partinin tek başına iktidar olmasıydı. Bu otomatik olarak iş adamlarına önünü görmeleri noktasında etki yaptı" dedi.

Faizlerle ilgili beklentilerinin olduğunu anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Hükümet kurulduktan sonra şubat ayından itibaren mart ile beraber faizlerin düşeceğini, doların belirli bir seviyeye ineceğini, piyasaların istenilen düzeye çıkacağına inanıyoruz. Üyelerimizle yaptığımız toplantı ve görüşmelerde piyasa beklentilerinin olumlu yönde olduğunu, yatırımcılarımızın özellikle inşaat sektöründe anlaşmaların yapılamadığını ancak bu dönemde bu imzaların atılacağını dile getirdiler. Önümüzdeki günlerde inşaat sektörüyle alakalı belirsizliğin ekonomiye çok büyük bir etki sağlayacağını ve istihdamı döndürecek, kopan halka zincirlerini tamamlayacak çalışmalar arka arkaya gelecektir diye düşünüyoruz."

Yurtdışından Türkiye'de ürün yaptıran firmaların bile belirsizlik yüzünden, başka ülkelere kaydığını vurgulayan Yılmaz, şimdi istikrarın gelmesiyle bu firmaların yeniden geri gelmesini beklediklerini söyledi. Yılmaz, "Türkiye'nin 5 yıl önü çok açık gözüküyor. Ticaretin partisi olmaz. Burada partili, partisiz herkes bir tedirginlik içindeydi. Herkes istikrar noktasında hangi partiye mensup olursa olsun seçimini, tek başına bir iktidar olmasından yana kullandı" değerlendirmesinde bulundu.

- "Beklentiler çok olumlu yönde"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kocaeli Şube Başkanı Celal Ayvaz da seçimden sonra çıkan tablo nedeniyle hem vatandaşlar da hem de piyasalarda bir rahatlama olduğunu aktardı.

Piyasalarda yaşanan psikolojik rahatlama dışında bu olumlu etkinin henüz iş dünyasına yansımadığını anlatan Ayvaz, "Beklentiler çok olumlu yönde. Borsanın yükselmesi, dövizin düşmesi. Hükümetin kurulmasından sonra bize de olumlu yansıyacağını umut ediyorum" diye konuştu.

Henüz hükümet kurulmamış, kabine oluşmamışken başkanlık sistemi konusunda konuşulmasının erken olduğunu, öncelikle seçim vaatlerinin yerine getirilmesi gerektiğini belirten Ayvaz, şöyle devam etti:

"Yeni kurulacak hükümetin öncelikle ekonomiye ağırlık vermesi gerekiyor. Gereksiz tartışmaları anlamsız ve yersiz buluyorum. Halk yeniden bir yetki vermiş. Bunu çok iyi değerlendirmeleri gerekiyor. Radikal söylemlerden ziyade milleti kucaklayıcı, halka yumuşak mesajlar verilmesi gerekir. Daha doğrusu hükümet sözcüsünün dışında çok fazla açıklama yapılmaması gerekir. Bu tür şeyler piyasaları olumsuz yönde etkiliyor"

Ayvaz, Tayvan'dan yeni geldiğini ve 350 bin dolarlık makine ve ekipman işi aldığını ifade ederek, "AK Parti tek başına iktidara gelmemiş olsaydı bu bağlantıyı yapamayacaktım" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.