Kocaeli

Kocaeli'de "Sevgide Buluşalım" etkinliği

17:47 15 Kasım 2015
Kocaeli'de "Sevgide Buluşalım" etkinliği

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince Cem Vakfı ve Alevi derneklerinin desteğiyle bu yıl 10'uncusu düzenlenen "Sevgide Buluşalım" etkinliği gerçekleştirildi. 

Uluslararası Fuar Merkezi'ndeki etkinlikte konuşan Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, insanı varlığın özü ve alemin merkezi sayan bir bakışın taşıyıcıları olduklarını, yaratılmışı yaradandan ötürü seven, ötekileştirmeyen, din ve ırkı ne olursa olsun kucaklayan bir anlayış içerisinde olduklarını kaydetti. 

Güzeloğlu, yüce kitabın buyruğuyla haksız yere bir canı katletmenin bütün insanlığı katletmek olduğunu bildiklerini dile getirerek, "Dökülen kanın karşısında yerin ve göğün ağladığını biliriz. Tıpkı Kerbela'da Hazreti Hüseyin efendimizin kanının döküldüğünde ağlayan semanın ve o günden bugüne her insanın ağladığı gibi" diye konuştu. 

Bu bakış açısıyla Ankara ve Paris'te gerçekleştirilen terör saldırılarını kınadıklarını vurgulayan Güzeloğlu, şunları söyledi:

"İnsanı yaşatmayı ve insanın değer olarak kabul edilip anlaşılmasını merkezinde düşünen bir inancın temsilcileri olarak haksız yere insanların katledilmesini lanetliyor ve kınıyoruz. Bizler sevgi dininin temsilcileri olarak sevgiyi çoğaltmayı, varlığın özü ve yaradılışın anlamı olan aşkı yaymayı, kardeşliği çoğaltmayı bu noktada önemsiyor ve İslam dini adına yapılan bütün bu haksız ve kabul edilmesi mümkün olmayan cinayetleri lanetliyoruz. Bizler sevgide buluşmayı, kardeşliği çoğaltmayı, birlik ve beraberlik içerisinde her kesimi ötekileştirmeden kucaklamayı şiar ediniyoruz." 

- "Kerbela'yı unutmamız mümkün değildir"

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise Hazreti Muhammed'in torunlarının Kerbela'da şehit edilmesinin herkesin ciğerini yaktığını, bu olayı unutmalarının mümkün olmadığını dile getirdi.

Maalesef bugün de İslam ve Kuran-ı Kerim adına cinayetlerin işlendiğini anlatan Karaosmanoğlu, "Bu cinayetler, Peygamber Efendimiz ve yüce kitabımız Kuran-ı Kerim'e yapılan en büyük aşağılamadır. Bunları asla kabul etmiyoruz. Hiç kimsenin İslam adına haksız yere hiç tanımadığı insanları katletmesi, dinimizce kabul edilebilir bir şey değil. Bunlar dinimizi küçültmek ve Kur-an'ın değerini ortadan kaldırmak isteyen, peygamber sevgisini ve Hazreti Ali ile onun yolunda giden canların sevgisinin önünü kesme adına yapılan cinayetlerdir" şeklinde konuştu. 

- "Alevi inancımızda cebir, şiddet, kin ve nefrete yer yoktur"

Cem Vakfı Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanı Hayati Doğan da tüm inançlara saygı duyduklarını, insanların geçmişleri, siyasi tercihleri ya da ideolojik kimlikleriyle ilgilenmediklerini kaydetti. 

Kollarını Hazreti Ali ve Hacı Bektaş-ı Veli'nin öğretisi doğrultusunda sevgi ve şefkat duygularıyla tüm insanlara açtıklarını çünkü yaradandan ötürü yaratılanı sevdiklerini vurgulayan Doğan, "Tanrı'ya yaklaşmanın yolu sevgi ve barıştan geçer. Bizim Alevi inancımızda cebir, şiddet, kin ve nefrete yer yoktur. Bizim sevgiye, hoşgörüye, birlik ve beraberliğe ihtiyacımız vardır. Kerbela matemi, hepimizin matemi olmalıdır. Kardeşliğimizi pekiştirmek, bizim ve tüm insanlık aleminin görevi olmalıdır" diye konuştu. 

Doğan, düşünceler ve inanışların farklı olabileceğini ama bunların kavga sebebi olmaması, aksine farklılıkları zenginlik olarak kabul etmeleri gerektiğini dile getirerek, bin 400 yıl önce çektikleri acının aynısını başkalarına çektirmek istemediklerini, tam aksine acıyı bal eylemek istediklerini söyledi.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin gerçekleştirildiği etkinlikte, yaklaşık 2 saat Birlik Cemi yapıldı, deyişler söylendi, semah grubu gösteri yaptı.

Etkinlik, dua edilmesi ve aşure dağıtımının ardından sona erdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.