Kocaeli

Türkmen köylerine yönelik kara harekatı

11:38 20 Kasım 2015
Türkmen köylerine yönelik kara harekatı

Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM) Ortadoğu Araştırmaları Uzmanı Ali Semin, Suriye'de Türkmen köylerine yönelik başlatılan kara harekatının, Türkiye'nin güvenli bölge projesini aksatmak ya da sekteye uğratmak için yapılan bir hamle olduğunu belirterek, "Türkiye her güvenli bölge konusunu gündeme getirdiğinde Türkmenler, bu bölgeler bombalanıyor" dedi.

Semin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkmen Dağı'nın stratejik bir bölge ve önemli bir konumda yer aldığını vurgulayarak, Esed rejiminin ve Rusya'nın saldırıları sonucunda binlerce Türkmenin göç etmek zorunda kaldığını söyledi.

Türkmen Dağı'nın, 3 yıl önce Suriye ordusunun elinden muhalifler tarafından alındığını aktaran Semin, Türkmenlerin olduğu bölgelerin, stratejik olduğu için hedef haline geldiğini vurguladı.

Semin, Esed'in amacının o bölgeyi Türkmenlerden ve muhalif güçlerden temizlemek olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Bundan sonraki süreçte, Esed rejimi tarafından Türkmen Dağı temizlenmesinin ardından İdlib için bir kara harekatı beklenebilir. Biz, 'DAEŞ'ten arındırılmış bölge kurulsun' diye uğraşırken, maalesef bu bölgeler Türkmenlerden arındırılıyor. Türkmen Dağı aynı zamanda Türkiye sınırına yakın. Yayladağı sınır kapısına çok yakın bir bölge. Türkiye'nin güvenli bir bölge oluşturma planına karşı bir hamle olduğunu düşünüyorum. Çünkü eğer bu bölge oluşursa, Türkmenler de söz sahibi olacaklar. Niye 4 gün önce başladı. Biliyorsunuz ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin 'Biz Türkiye ile birlikte güvenli bölge oluşturacağız' şeklinde bir açıklama yaptı. Bunun ardından saldırılar başladı. Türkiye'nin güvenli bölge projesini aksatmak ya da sekteye uğratmak için yapılan bir hamledir, bir harekattır. Türkiye her güvenli bölge konusunu gündeme getirdiğinde Türkmenler, bu bölgeler bombalanıyor."

-"Türkmenler yalnız bırakılmamalı"-

Türkiye'nin  üzerine önemli görevler düştüğünü anlatan Semin, "Rusya'nın da Türkmen Dağı'nda Esed'e destek vermesi şunu gösteriyor: Rusya'nın amacı DAEŞ'i etkisiz hale getirmek ya da DAEŞ'in genişlemesini engellemekten ziyade, oradaki muhalif güçleri kontrol ettiği bölgelere Esed güçlerini yerleştirmektir. Türkmen Dağı bunun en önemli örneklerinden biridir" değerlendirmesinde bulundu.

Semin, bu saldırıların başlamasının ardından Türk Kızılayı'nın o bölgeye insani yardım ulaştırdığını anımsatarak, "Türkiye, oraya insani yardım yapıyor. Türkmenlerin güçlü kalması için farklı siyasi, askeri yardım da yapması gerekiyor. Türkmenler yalnız bırakılmamalı" ifadesini kullandı.

Suriye'de demografik bir değişimin de söz konusu olduğuna dikkat çeken Semin,  "Bayırbucak Türkmenlerini göçe zorluyorlar, köylerini boşaltıyorlar. Bunların yerine rejim, kendine yakın gördüğü Alevileri ya da diğer grupları yerleştirmek gibi bir amacı var" şeklinde konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.