Kocaeli

Afrika penguen ailesi genişliyor

11:28 12 Aralık 2015
Afrika penguen ailesi genişliyor

ŞAHİN OKTAY - Türkiye'de sadece Darıca'daki Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi'nde bulunan ve nesli tükenme tehlikesi altında olan Afrika penguenlerinin sayısı yeni dünyaya gelen 8 yavruyla 32'ye ulaştı. 

Darıca Hayvanat Bahçesi Eğitim ve Pazarlama Müdürü Gökmen Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afrika'nın güney batısında yaşayan penguenlerden Türkiye'de sadece Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi'nde bulunduğunu söyledi. 

Küresel iklim değişikliğinden kaynaklanan kitlesel ölümler nedeniyle bu penguenlerin neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getiren Aydın, bu türün 1910'lu yıllarda 1,5 milyon civarında olan popülasyonunun 55 bine kadar düştüğünü anlattı. 

Aydın, hayvanat bahçesinde korumanın yanı sıra nesli tükenme altında olan Afrika penguenlerinin varlığını arttırmaya ve soylarının devamını sağlamaya çalıştıklarını vurgulayarak, "Her yıl düzenli olarak yavru alıyoruz. Bu konuda oldukça iyiyiz. Penguenlerin günlük bakımları ve sağlık kontrolleri profesyonel bir şekilde yapılıyor. Bu sayede bu yıl rekor sayıda yavru elde ettik" diye konuştu.

Boyutları kutuplarda yaşayan penguenlerden küçük olsa da özellikle çocuklu ailelerin hayvanat bahçesindeki en uğrak noktasının Afrika penguenlerinin bölümü olduğunu belirten Aydın,  hayvanların hareketli yapısıyla ilgi çektiğine işaret etti.

- "Penguen sayısı 32'ye ulaştı"

Penguenlerden sorumlu veteriner hekim Elçin Göktaş da Afrika penguenlerinin kuluçka mevsiminin eylül ayında başlayıp mart ayına kadar sürebildiğini aktararak, "Bu sene 8 yavru aldık. Kuluçkadaki bir penguenimizin de kuluçkada 2 yumurtası var. Şu an yavrularla beraber toplam 32 penguenimiz var" ifadelerini kullandı.

Afrika penguenlerinin göğüslerinde her birinin parmak izi gibi kendine özgü noktalar olduğuna dikkati çeken Göktaş, şunları kaydetti:

"Bundan yola çıkarak noktalarını fotoğraflayıp hepsine isim taktık. Bu sayede hangisinin çiftleştiğini, hangisinin kuluçkaya yattığını veya yavruladığını  takip edebiliyoruz. Cinsiyetleri genellikle endoskopi yöntemiyle belirleniyor, çünkü dışarıdan bakıldığında cinsiyetini anlamak çok zor. Grup halinde daha mutlu ve huzurlu yaşayıp çiftleşebiliyorlar."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.